בתוך הימים ברחבי העולם נמצאות כמויות אדירות של אנרגיה מתחדשת שכוללת אנרגיית גלי ים, אנרגיית רוח, אנרגיית מפלי טמפרטורה ימית ואנרגיית גאות, אנרגיה מאצות ים ואנרגיית גאות ושפל.
כיום יותר ויותר מפעלים, ארגונים ואנשים פרטיים מודעים לחשיבות הגדולה של מציאת חלופות אנרגיה מתחדשת וידידותית לסביבה בעבור דברים אשר היו מקובלים בעבר ושגרמו נזק רב לסביבה. החיפוש אחר חלופות האנרגיה הביאו למציאת אנרגיית רוח ואנרגיה סולארית לייצור חשמל ולעוד כל מיני צרכים. כבר הרבה שנים שמנסים לגייס את אנרגיית הים ולעשות בה את אותו שימוש כמו האנרגיות האחרות.
אנרגיית ים מחולקת לכמה סוגים לפי הכוחות הטבעיים של הים. בכל הסוגים האלה האדם מעוניין להשתמש. להלן הסוגים של אנרגיית ים:
- אנרגיית זרמי מים – בכל הימים ברחבי העולם ישנם זרמים חזקים של מים אשר מושפעים מהעובדה שכדור הארץ מסתובב ומשינויי שמתרחש בטמפרטורות המים עצמם.
- אנרגיית גלי ים – תנועת המים המאסיבית של גלי הים יוצרת את האנרגיה הזאת שבני האדם מנסים להחליף אותה באנרגיה מכנית.
- אנרגיית גאות ושפל – כתוצאה מהגאות והשפל שבים, נוצרים זרמים חזקים מאוד של מים אשר יוצאים לחופים וחוזרים חזרה לים.
מה קורה בישראל?
בנמל יפו פועל מפעל לייצור חשמל מגלי ים ובו מפיקים את האנרגיה על ידי מצוף ימי שמידותיו גדולות, הוא נע עם תנועת הגלים ומעביר אנרגיה תנועתית (קינטית) למתקן אשר ממיר אותה לחשמל. ישראל נמצאת היום יחד עם מדינות כמו אוסטרליה וסקוטלנד אשר מייצרות חשמל על ידי אנרגיה הידרואלקטרית (זוהי אנרגיה חשמלית שמופקת מאנרגיית המים).
פעולת המפעל בארץ יכולה להבטיח לנו, כבר בעתיד הקרוב, אפשרות של הפקת חשמל על ידי שימוש באנרגיה ירוקה וידידותית לסביבה.
אנרגיית ים וייצור חשמל
המטרה המרכזית שבשבילה מפתחים את אנרגיית הים היא למען ייצור חשמל בצורה טבעית ולא מזיקה לסביבה, מכיוון שייצור חשמל בצורה רגילה ולא באמצעות אנרגיות מתחדשות וירוקות גורם לזיהום סביבתי חמור מאוד, הוא משמיד מחצבי טבע רבים ויקרים והמחיר שלו גבוה במיוחד. בנוסף, יש לו יתרונות ספורים בלבד.
בשנים האחרונות וגם היום נעשים מאמצים גדולים מאוד בפיתוח מתקני המרה של אנרגיית ים לייצור חשמל. לאורך השנים התגלו קשיים רבים אולם המאמצים עדיין נמשכים.
אנרגיית ים – יתרונות
שימוש באנרגיית ים לייצור חשמל היא חלופה מתחדשת, ירוקה וזולה של אנרגיה תנועתית אותה אנחנו יכולים לנצל לטובתנו. בנוסף, אנרגיית ים לעומת אנרגיות מתחדשות אחרות לא דורשת ניצול של שטחי אדמה גדולים לצורך הפקתה, היא לא פוגעת בבעלי החיים שנמצאים בסביבתה והיא לא מייצרת רעש סביבתי מחריש אוזניים ומפריע.
אנרגיית ים – חסרונות
החסרונות של אנרגיית ים נובעים מן המכשולים המלווים את כל התהליך של ניצול האנרגיה עצמה. הקושי הגדול ביותר הוא בייצור של המערכות אשר למענן האנרגיה יוצרה, כך שיעמדו במשך הרבה זמן במגע עם מי הים ועם המלחים אשר נמצאים בתוך המים שיכולים לעכל חומרים כמו מתכות בקצב מהיר מאוד.
הקושי השני של תהליך ניצול האנרגיה הוא שכל המערכות המדוברות אמורות להצליח לעמוד בעומסים הרבים הכבדים אשר נגרמים בעקבות סופות ימיות שמתרחשות לא פעם ולא פעמיים, הן אמורות לעמוד באסונות טבע כמו רוחות עזות, רעידות אדמה וכדומה.
החסרון השלישי טמון בכך שיש אובדן של אנרגיות כאשר מוליכים אנרגיית ים מן הים אל היבשה וגם צריך לתכנן ואחר כך להתקין את כל המערכות כך שלא יגרמו כל נזק לתחבורה הימית ולסביבה הימית כולה.