הרוח, ובדיוק כמו השמש, מייצרת אנרגיה רבה שניתן לתעל אותה לטובת הפעלת תחנות רוח, טורבינות חשמל וכמובן גם סירות מפרש. אנרגיית הרוח שאצורה בתוך הרוח עצמה מורכבת מחלקיקים קטנטנים של אוויר, הנעים בכיוון מסוים. האנרגיה, המופקת מהרוח, מנוצלת לטובת תנועה בקו ישר, המומרת לאנרגיה זמינה.
ניתן לנצל את האנרגיה הזמינה הזו בהתאם לתוצאות שאותן רוצים להשיג וגם ליהנות מעוצמות שונות של אנרגיה.
כיצד ניתן לנצל נכון את אנרגיית הרוח
את אנרגיית הרוח אפשר לנצל לצורך הנעת סירות מפרש. מבנהו המיוחד של המפרש מאפשר לנצל באופן מרבי את אנרגיית הרוח ולהפוך אותה לכמעין גרר. כך ניתן להתקדם באמצעות המפרש לכיוונים שונים בהתאם לכיוון זרימת הרוח. אפשרות נוספת, היא לנצל אותה לטובת מיזוג אוויר לבתים, שיטה שהייתה מקובלת מאד בעבר וגם הפכה למקובלת כיום בעתיד מתוך רצון לשמור על איכות הסיבה ולנצל היטב את משאבי הטבע.
גם הפעלת טחנות רוח היא פעולה הנעשית תוך ניצול אנרגיית הרוח וגם הנעה של כדורים פורחים. מבנהו האירו דינאמי של הכדור הפורח מאפשר לו לנצל את כוחות הגרר של אנרגיית הרוח ולנוע בהתאם לכיווני זרימתה. דאייה, בין אם של ציפורים ובין אם של דאונים, נעשית גם היא תוך ניצול אנרגיית הרוח לכיוונים ולגבהים שונים. משאבות רוח מופעלות גם הן באמצעות אנרגיית הרוח, המפעילה את המוט המפעיל את המשאבה וגורמת לו לתנועה.
כדי לחסוך באנרגיה ולנצל את המשאבים הקיימים בטבע, הוקמו טורבינות רוח לצורך הפקת חשמל. ישנם סוגים שונים של טורבינות רוח: טורבינות ענק, הנמצאות בסביבה עירונית, טורבינות קטנות, הנמצאות בסביבה כפרית, טורבינות יבשה, טורבינות רוח ים וטורבינות בעלי ציר אופקי וטורבינות בעלות ציר אנכי.
עם הזמן צפויים לחול שינויים ופיתוחים נוספים בתחום זה כדי להביא לירידה במחירי החשמל. צפויות להיבנות טורבינות רוח שקטות יותר, טורבינות בעלות להבים שמשקלם קל יותר וגם כאלו הכוללות מערכות בקרה העוזרות בהפחתת בעיות התחזוקה ומאפשרות לשלוט בהן מרחוק.
יתרונות וחסרונות בהפקת החשמל תוך ניצול אנרגיית הרוח
לא בכדי בחרו לנצל את אנרגיית הרוח לטובת הפקת חשמל. מדובר באנרגיה זמינה ובעיקר כזו שלא עולה כסף. אין צורך לייצר את האנרגיה הזו והשימוש בה הוא בחינם. המקור של אנרגיית הרוח הוא האנרגיה הסולארית והעלויות הכרוכות בייצור החשמל תוך ניצול אנרגיה קשורות אך ורק לתכנון והקמת טורבינות הרוח. מדובר בהשקעה ראשונית גבוהה אולי, אבל משתלמת במיוחד.
מעבר לכך, טורבינות הרוח אינן דורשות שטח רב ולכן ניתן להקים אותן באזורים שונים וגם בכפרים קטנטנים. היתרון העצום של הפקת חשמל באופן זה הוא העובדה שאין צורך בשימוש בחומרים מזהמי סביבה, כמו נפט, גז טבעי או פחם. לצד היתרונות, כדאי לקחת בחשבון כמה חסרונות.
אמנם מדובר בשיטה שאיננה מזיקה לאיכות הסביבה, אולם חוות הרוח, שבהן פועלות טורבינות הרוח, גורמות למפגעים בטיחותיים פעמים רבות, לרעש בסביבה ואפילו לקרינה אלקטרומגנטית. לשמחתנו, ניתן לפתור זאת על ידי שימוש בלהבים בצורה מסוימת, הפותרים את עניין הרעש, למשל וגם תכנון ובנייה של טורבינות יעילות יותר עם תפוקה רבה יותר.
בכל מקרה, אסור לשכוח שמדובר בפתרון ידידותי לסביבה שככל שחולפות השנים חשוב להשתמש בו יותר ויותר כחלופה לפתרונות אחרים. עלות הפקת החשמל באמצעות טורבינות הרוח ירדה עם השנים, מה שהפך אותה לפתרון פופולארי הרבה יותר, שבו בוחרות מדינות רבות ולא רק ישראל. בישראל מנצלים כיום את אנרגיית הרוח באמצעות טורבינות רוח שנבנו ברמת הגולן ובגלבוע, כשמספרן מצומצם יחסית בשל התנגדות רשות שמורות הטבע ורצונה לשמור על איכות הסביבה.