במאה השנים האחרונות, פחות או יותר מאז החלה המהפכה התעשייתית והתגברות תהליך העיור (המעבר מהכפר אל העיר) חלו שינויים משמעותיים במזג האוויר העולמי. בין היתר, נרשמה עליה מתמשכת בטמפרטורה הממוצעת והתגברה ההבנה בדבר האפקט העצום על האטמוספירה שקיבל את השם אפקט החממה. אפקט החממה בשילוב ההתחממות הגלובלית מובילים לשינויים עצומים, שמשפיעים ועוד ישפיעו על כל כוכב הלכת שלנו ובפרט – על כל החי והצומח אשר בו.
העולם מתחמם
במאה וחמישים השנים האחרונות החלו בני האדם לבצע מעקב ורישום אחר הטמפרטורה בזמנים ובמקומות שונים בעולם. בזכות אותם הרישומים, הממשיכים במשנה תוקף גם בימינו, ניתן לקבל תמונת מצב אודות הטמפרטורה הממוצעת, שהולכת ועולה. מרבית הקהילייה המדעית תמימת דעים על כך שהעלייה שנרשמה משמעותית מאוד שכן אפילו עליה ממוצעת של פסיק האחוז (והממוצע מורה על עליה הגדולה בהרבה מכך) מביאה לשינויים גלובליים במזג האוויר.
סיבה מרכזית להתחממות העולם היא התערבות האדם, המביאה לפליטת גזי חממה מסוגים שונים לאטמוספירה. גזים אלה, ובראשם פחמן דו חמצני וכן פחמימנים שונים הנוצרים בשל שריפת דלק ופחם, מפורקים באופן טבעי על ידי הצמחים. עם זאת, בשל התדלדלות היערות והצמחייה בכלל ביחד עם העלייה המתמשכת בפליטת גזי חממה הנוצרים באופן מלאכותי, נמנע הפירוק של כל אותם גזים לתוצרים אחרים (כגון מים, חמצן וכדומה).
מזג האוויר והשפעות נוספות
אפקט החממה הינו בעל השפעה משמעותית ביותר על האקלים העולמי. בין היתר, הדבר בא לידי ביטוי בצורה של סופות, שיטפונות, האצת תהליכי מדבור. תופעות כהמסת קרחונים, שיש לה היבטים רציניים כגון עליה בגובה פני הים, עשויות להיות בעלות השפעות נוספות. יש הצופים שהדבר יביא למשל להשפעות על האוקיינוסים, בשינויים בטמפרטורת מי הים, ודרך כך הדבר יערער עוד יותר את היציבות האקלימית.
לאפקט החממה יש היבטים נוספים, מלבד העלייה בטמפרטורות סביב העולם ושינויים מקומיים במזג האוויר כדוגמת סופות אל ניניו והוריקנים שהופכים לתדירים יותר. השפעות נוספות כוללות פגיעה במינים רבים של בעלי חיים עד כדי היכחדות המוניות (בשל ירידה בפוריות, שגשוג מינים פולשים על חשבון מינים מקומיים).
נזקים אפשריים נוספים יכולים לכלול פגיעה במקורות של מים מתוקים, השפעות גיאופוליטיות והגברת הסכסוכים בין מדינות בעולם. יש הצופים שקטסטרופות נוספות, חלקן בלתי צפויות עשויות להתרחש כתוצאה מעליה נוספת בטמפרטורות בעולם וכל זאת, במיוחד אם לא תתרחש האטה במגמה.
מתמודדים אך לא מספיק
נזקי אפקט החממה שעלו למודעות הציבורית בכל רחבי העולם הביאו לשורה של הסכמים בין מדינתיים ורב לאומיים, שנועדו לצמצם ולבלום את שחרור כמות גזי החממה שהם תוצאה של פעילות אנושית. לרוע המזל, אין די בצעדים שנעשו עד כה בכדי להפוך את הקערה על פיה ולנטרל את תופעת אפקט החממה בעתיד הנראה לעין. בקצב הנוכחי, כך צופים המדענים, הטמפרטורה הממוצעת בעולם צפויה לעלות בעוד שתי מעלות ואף יותר עד לסוף המאה הנוכחית. גם אם זה נשמע מעט, ההשפעות הסביבתיות הן עצומות.
על מנת להתמודד עם אפקט החממה ועם ההתחממות הגלובלית נחוצים צעדים נחרצים ברמה הממשלתית וכן צעדי חינוך להתנהגות נכונה. קביעת תקנות מחמירות יותר למפעלים מזהמים, הטלת קנסות וסנקציות על יצרנים, תעשיינים ואפילו על מדינות, השקעה ועידוד של פיתוח כלי תחבורה מונעים בגז והפקת אנרגיה מתחדשת יכולים להביא לשינוי בר קיימא. גם ברמה האישית, יכול כל אחד לתרום את תרומתו, אם באמצעות השתתפות במחזור, אם באמצעות הקטנת השימוש ברכב פרטי ואם באמצעות הפעלת לחץ ציבורי על מקבלי ההחלטות בארץ ובעולם.