כארבעים אחוז מהפסולת הביתית מורכבת מאשפה רטובה. הכוונה לשאריות המזון המושלכים לפח ביחד עם שאר הדברים המוצאים שם את מקומם בגמר השימוש בהם. במציאות הקיימת כיום בישראל, המודעות להפרדת סוגי הפסולת אינה רווחת כל כך ולרוב, הפח הביתי מכיל ערבוביה של אשפה רטובה ויבשה.
החשיבות הגבוהה של מיחזור חומרים המזיקים לכדור הארץ מבחינה אקולוגית חדרה לתודעת הציבור. רבים דואגים להפריד בין מוצרי מתכת, פלסטיק וכדומה מהאשפה הביתית הרגילה ולהשליכם למכלי מחזור ייעודיים. בנוגע לפסולת הרטובה, עושה רושם שהעניין מונח בקרן זווית.
בשנים האחרונות החלה יוזמה חדשה לקידום הנושא. המשרד להגנת הסביבה החל במסע הסברה שמטרתו לעודד את האוכלוסייה להפחית את כמות האשפה הרטובה המגיעה לאתרי ההטמנה על ידי מסירת האשפה הרטובה למיחזור.
במסגרת יוזמה זו נעשו גם מאמצים לרתום גם את הרשויות המקומיות לקחת חלק בנושא. האגרות על הטמנת פסולת במזבלות התייקרו ונמצאות במגמת עלייה שנתית, ומצד שני רשויות שפעלו להגברת המודעות ולחיזוק העשייה בתחום זה תומרצו.
כך ניתן היה לראות מתנדבים במקומות שונים העוברים מבית לבית עם פחי אשפה קטנים ומחלקים לתושבים במטרה לעודדם להפריד במקור את הפסולת הביתית. חלוקת הפחים נעשתה תוך כדי הסבר על חשיבות ההפרדה ומיחזור הפסולת על סוגיה השונים.
הפרדה במקור
הפעולה הנדרשת מהתושבים אינה קשה. עליהם פשוט להשליך כל סוג של פסולת למכל המיחזור המתאים. ברחבי הארץ מפוזרים מאות מכלים כאלה שכל אחד מיועד לסוג אחר של אשפה. באמצעות פעולה פשוטה של הפרדת סוגי האשפה בבית והשלכת כל אחד למכל המחזור המתאים, אפשר להועיל רבות לאיכות הסביבה ובריאות האוכלוסייה.
על מנת לבצע זאת יש להחזיק בבית שני פחים. אחד לפסולת רטובה והשני ליבשה. באופן כזה פעולת ההפרדה אינה מהווה טרחה. פשוט משליכים את האשפה הנוצרת בבית לפח הנכון ובבוא העת למכל המיחזור הייעודי.
יש המגדילים לעשות ומחזיקים בביתם מספר פחים, כאשר כל אחד מיועד לאשפה מסוג אחר. יבשה, רטובה, פלסטיק, נייר וכדומה. במדינות מערביות מתקדמות הדבר נהוג כמעט בכל בית אב. רבים מודעים לחשיבות הגדולה של מיחזור פסולת לאיכות החיים הכללית ולשמירה על האיזון האקולוגי של כדור הארץ.
מה עושים עם האשפה רטובה?
מפסולת רטובה המכילה שאריות מזון וכדומה ניתן לייצר קומפוסט ודשן אורגני המשמש בתעשיית החקלאות. ניתן אפילו לייצר אנרגיה להנעת מכונות תעשיה באמצעות אשפה רטובה. כך אפשר לצמצם רבות את כמויות האשפה האדירות המגיעות למזבלות השונות ולעשות בהן שימוש יעיל.
האשפה הרטובה היא בעצם חומר גלם אורגני. למחזר אותה זה הדבר הטבעי ביותר. תרבויות עתיקות נהגו לעשות זאת כדבר שבשגרה. שאריות המזון הושלכו לבעלי החיים המבויתים ושימשו לדישון גינות פרטיות ושדות גידולים חקלאיים.
יתרונות של מיחזור אשפה רטובה
למיחזור פסולת רטובה יש יתרונות רבים. בראש ובראשונה הפחתת כמות האשפה המגיעה לאתרי ההטמנה. חוץ מהחיסכון בעלויות הרבות הכרוכות בשינוע הפסולת והטיפול בה במזבלה, יש לתת דגש גם עם ההיבט התברואתי של העניין.
הזבל האורגני מחמיץ ויוצר חיידקים המרחפים באוויר ועלולים להזיק לבריאות האוכלוסייה. מדובר במפגע תברואתי וסביבתי, שניתן לצמצמו משמעותית על ידי מיחזור האשפה הרטובה. בנוסף, מדענים טוענים שתהליך פירוק הפסולת האורגנית כרוך ביצירת גז מתאן המגביר את אפקט ההתחממות של כדור הארץ.
אתרי הטמנת האשפה מתפרשים על פני שטחים נרחבים. מיחזור הפסולת עשוי להקטין משמעותית את השטח הנדרש להם, מאחר ולא יגיע לשם כל כך הרבה זבל. כך ניתן יהיה להשתמש בשטחים אלו לצרכים אחרים.
שימוש חוזר בזבל וחיסכון במשאבים הוא יתרון נוסף. מאשפה רטובה מייצרים דשן אורגני וקומפוסט. חומרים אלו נחוצים מעוד בעולם החקלאות. הם משמשים כמזון לאדמה ומשביחים אותה ועקב כך גם את איכות הגידולים.
ראו גם:
מיחזור פסולת מצוקה