בשנים האחרונות, המודעות האקולוגית בעולם כולו עלתה בעשרות מונים. לא קשה למצוא לכך סיבות, ובכלל זה ההידלדלות המאסיבית של משאבים חשובים בעולם, הזיהומים ההולכים וגוברים ואפילו ההשפעה השלילית שמחולל האדם על האטמוספירה (מה שידוע בתור "אפקט החממה").
בתנאים האלה, אין זה מפתיע שגם תחום הנדל"ן לא נותר מאחור, כשאת עיקר המאמצים האקולוגיים מקבלת בנייה המוגדרת כ"ירוקה". מה בדיוק עומד מאחורי המונח? מהם יתרונות הבנייה הירוקה? ומה הצפי לשנים האחרונות?
מאפייני הבנייה הירוקה
בנייה ירוקה הוא מונח המתאר גישה כוללת לתכנונו, לבנייתו ולתפעולו של בניין, וזאת במטרה מוצהרת לחסוך ככל האפשר: הן באנרגיה, הן בחומרי גלם והן במים. המדובר הוא בגישה שלא באה לידי ביטוי רק בהקמת המבנה, אלא גם במגורים בו בפועל. הנחת היסוד היא שכאשר מניחים את היסודות לשמירה על הסביבה, היא אכן תתבצע על ידי הדיירים.
על מנת למנוע את השימוש בחומרי גלם מתכלים או בכאלה המזהמים את הסביבה, דגש רב בבנייה הירוקה מושם על שימוש בחומרים "ירוקים", אשר ייצורם דורש כמויות קטנות מאד של אנרגיה, חומרים מתכלים או לחילופין כאלה שעברו הליכי מיחזור.
דגש אחר בבנייה הירוקה הוא על שימוש בחומרים אשר תוחלת החיים שלהם גבוהה במיוחד, ושעלות התחזוקה שלהם נמוכה. גם לגביהם, השימוש חייב להיות יעיל, מה שיקטין את פסולת הבניין.
היבט המיחזור, יש להדגיש, בא לידי ביטוי בלא מעט מובנים אחרים הנוגעים למבנה, ובכלל זה ביחס לפסולת, לדלוחין ולמי ביוב.
חיסכון במשאבים חיוניים
מטרה מרכזית אחרת של הבניה הירוקה היא להתבסס על המשאבים הטבעיים, או אפילו למקסם את השימוש בתנאים הטבעיים שלה – גם כאן, מתוך מטרה למנוע שימוש במשאבים ובאנרגיה חיוניים.
אין זה מפתיע, לכן, שבידוד תרמי של גג המבנה, קירותיו וחלונותיו הוא אחד העקרונות המרכזיים בבנייה הירוקה. הדבר נעשה, בין השאר, כבר בשלבי התכנון, באמצעות מיקום הבית כך שיקבל את מירב קרני השמש, ועל מנת שהטמפרטורה החיצונית לא תשפיע על פנים הבית.
מחקרים רבים הראו שכאשר הבידוד התרמי יעיל, וכאשר אור רב נכנס למבנה, קטן בעשרות מונים השימוש באמצעי תאורה מלאכותיים ובמערכות מיזוג אוויר, על כל ההשפעה השלילית שלהם על הסביבה.
אז למה לעבור לבנייה ירוקה?
אין ספק שהטיעון האקולוגי העומד בבסיס הבנייה הירוקה משכנע במיוחד, כך שדומה שאין סיבה טובה יותר לעבור לבנייה מהסוג הזה מאשר שמירה על כדור הארץ שלנו. ועדיין, לא ניתן שלא להזכיר יתרונות אחרים של הבנייה הירוקה, שהופכים אותה לכדאית עוד יותר.
את החיסכון במשאבים, בחשמל ובאנרגיה כבר הזכרנו, והוא בא לידי ביטוי מובהק בהקטנת ההוצאות החודשיות של כל משפחה ומשפחה. מן העבר השני של המשוואה, עצם הפיכת הבנייה הירוקה לסטנדרט רצוי, מבטיח גם העלאה של ערך הבניין, מה שתורם ל"מכירות" שלו, כאשר מעוניינים בכך.
טיעון מרכזי נוסף לטובת הבנייה הירוקה הוא זה הקשור לבריאות הדיירים עצמם. בנייה ירוקה שמה לה למטרה לצמצם עד למינימום האפשרי את השימוש בחומרים שעלולים להזיק לאדם, לרבות חומרים המעודדים אלרגיות, או כאלה שעלולים להביא לעובש ולטחב, על כל המחלות האפשריות הקשורות להם.
המצב בישראל: כיום ובעתיד
בנייה ירוקה הופכת לנפוצה יותר ויותר בעולם כולו, כשגם במפת הנדל"ן של ישראל היא תופסת מקום מרכזי. מספר הפרוייקטים המוקמים על בסיס עקרונות אלה חסר תקדים, וניתן לראות אותם בכל עיר ועיר בישראל.
יש ערים ורשויות מקומיות שלוקחות את כל זה צעד אחד קדימה: עיריית הרצליה, למשל, החליטה שכל פרוייקט מגורים חדש המוקם בעיר צריך להיות מושתת על עקרונות הבנייה הירוקה. הצפי הוא שבשנים הקרובות, יותר ויותר רשויות מקומיות ילכו בדרכה.
עוד בנושא: