בתי זיקוק הם אותם המפעלים שנועדו להפיק תוצרים שונים המתקבלים מנפט טבעי (גולמי). בישראל קיימים כיום שני בתי זיקוק המפיקים מדי יום כמויות גדולות של דלק מסוג סולר ובנזין וכן תוצרים נוספים שאת חלקם נזכיר בהמשך.
מחקרים שונים וסקרים בנושא איכות הסביבה מעלים כי בתי הזיקוק, ובפרט בית הזיקוק של אזור מפרץ חיפה הם מהמפעלים המזהמים ביותר בארץ. נחוצים צעדים רבים על מנת להתמודד עם מצב זה, שמזיק לאדם ולסביבה.
צמד בתי זיקוק גדולים
בישראל פועלים כיום צמד בתי זיקוק, כאשר אחד מהם הוא בז"ן (בית הזיקוק לנפט) שבאזור חיפה והשני הוא פז"א (פז, בית זיקוק באשדוד). שני בתי הזיקוק הללו היו בעבר שייכים למפעיל אחד ויחיד, עד שהוחלט בממשלה לבצע פיצול לצורך עידוד התחרות (בשנת 2006). בית הזיקוק בז"ן, שנקרא בעבר בשם בתי זיקוק חיפה מסוגל לקלוט במשך שנה קרוב לעשרה מיליוני טונות של נפט ולהפיק מהם תוצרים שונים. פעילות בית הזיקוק הזה עומדת בעת האחרונה במוקד של דיון ציבורי חשוב בשל מחקר שמצא קשר חזק בין חלקיקי האוויר המזוהמים של אזור מפרץ חיפה לבין תחלואה מוגברת בקרב תושבי האזור ביחס לממוצע הארצי.
בית הזיקוק פז"א, שהיה שייך בעבר גם הוא לבז"ן, שייך כיום לחברת פז. בית הזיקוק הזה עוסק בייצור מוצרי נפט ודלק, מייצר חשמל ומשווק תוצרים שונים בארץ וגם בחו"ל. בית זיקוק זה, הקטן יותר מבית הזיקוק השני, מסוגל לקלוט נפט גולמי לצורך הפקת התוצרים השונים בהיקף של כמחצית מזה של בז"ן. עם זאת, גם כך מדובר בבית זיקוק בעל היקף פעילות משמעותי.
איך פועל בית זיקוק
בית זיקוק מנצל את העיקרון של חימום חומרים שונים עד לנקודה שבה הם רותחים. מכיוון שנפט גולמי מכיל חומרים שונים שכל אחד מהם רותח ומתאדה בטמפרטורה שונה, ניתן בצורה כזאת להפריד את המרכיבים השונים. בבית זיקוק מן השורה ניתן למצוא מגדלי זיקוק המחולקים לקומות שונות. בכל רמה הטמפרטורה שונה ובכל גובה אוספים חומר שונה על ידי קירורו והפיכתו לנוזל.
בחלק העליון של מגדל הזיקוק מקבלים את תוצרי הנפט המאופיינים במשקלם הקל (גז בישול, למשל וכן חומרי גלם לתעשיית הצבעים והפלסטיקה). נמוך יותר, מקבלים בתהליך הזיקוק חומרים כבדים יותר כגון נפט וסולר. בחלק התחתון ביותר של מגדל הזיקוק מקבלים את התוצרים הכבדים ביותר, חומרים שנקראים חומרים ביטומניים.
אפשר לזהם פחות
פרסומים שונים ומחקרים מראים שבתי זיקוק נחשבים למפעלים מזהמים ביותר. הזיהום אינו כולל רק פגיעה באיכות האוויר בשל חלקיקים שונים הנישאים ברוח אלא גם פגיעה במשאבי קרקע. ראוי לדעת שבתי הזיקוק בישראל ובמיוחד בז"ן זכו לניקוד גבוה במיוחד (בהיבט השלילי) מבחינת זיהום לעומת מפעלים אחרים בארץ.
יותר מכך, השוואה עם בתי זיקוק גדולים אחרים בעולם מראה שניתן בהחלט לעסוק בתחום של זיקוק הנפט תוך הפחתה של חלק ניכר מהזיהום. מחקר עדכני מראה שבתי זיקוק בגרמניה, למשל, מצליחים לפעול תוך יצירת זיהום הנמוך בעשרות אחוזים ביחס לזה הקיים בארץ.
פרסומים של המשרד להגנת הסביבה מגלים כי בשל אירועים של תקלות וכן בשל מזג אוויר סוער זיהמו חומרים מבז"ן את נחל הקישון ואת הים התיכון. שפכים רבים הוזרמו מבתי הזיקוק וזיהמו שטחים שונים בים וביבשה, בתוצרים מסוכנים לבריאות. כל זאת, לצד חריגות בזיהום אוויר ופגיעה בסביבה המיוחסים למפעלים תעשייתיים רבים אחרים באזור חיפה. עוד מדווח המשרד לאיכות הסביבה שבתי הזיקוק בכלל ובז"ן בפרט הם מהגורמים המזהמים את האוויר במידה הרבה ביותר בארץ.
ראו גם:
הלב נחמץ: חצי ביליון חיות נהרגו באוסטרליה בשל פעילות תעשיות הגז