הפקת אנרגיה ירוקה ומתחדשת בישראל הולכת ומתקדמת, בגיבוי ממשלת.
אולם, ההתקדמות איננה מהירה כפי שקורה במדינות מובילות בעולם. בארץ, ההתקדמות נרשמת בעיקר מצב חברות קטנות יחסית, שאינן מתקרבות לסדר הגודל של חברת החשמל.
בשל החלטת המחוקק, חברת החשמל מנועה מייצור אל אנרגיה מתחדשת, שכן הדבר עשוי לחנוק פעילות של חברות חדשות ולמנוע כניסה של מתחרים נוספים לתחום חשוב זה.
על רקע דברים אלה, מגיעה לאחרונה ידיעה מצד גורמים בחברת החשמל על כניסה צפויה לתחום האנרגיה המתחדשת, באופן שאולי יעקוף את התקנות הנוכחיות. צעד זה כבר גורם לחשש בקרב פעילים בענף ויתכן כי ייווצר מצב שדווקא כניסת חברת חשמל לתחום זה תעצור את ההתקדמות. מדוע החשש ומה עוד אומרים על כך מביני דבר?
רוצים להתקרב לאירופה
ללא מעורבות ממשלתית ורגולטורית, מתקשה משק האנרגיה הישראלי להדביק את הנעשה באירופה וביתר המדינות המתוקנות בכל הקשור לשימוש באנרגיה ירוקה ובאנרגיה מתחדשת. משום כך, נקבעו תקנות ונקבעו מכסות בייצור החשמל בארץ שאמורות להגיע אך ורק מיצרנים של אנרגיה מתחדשת.
על מנת שעל שוק זה לא תשתלט חברת החשמל, החברה בעלת המונופול על ייצור החשמל בארץ, באו החלטות שקבעו שעל החברה ייאסר מהלך של ייצור במתקני ייצור המפיקים אנרגיה מתחדשת. על פי החלטת משרד האנרגיה, ינקטו צעדים שיביאו לייצור של קרוב לעשרים אחוזים מסך החשמל בישראל על בסיס אנרגיה מתחדשת ונקייה.
כל זאת, בתוך עשר עד חמש עשרה השנים הקרובות. פעילים בתחום האנרגיה הירוקה סבורים שמידע שנחשף לאחרונה על ידי בכירים בחברת חשמל עשוי לפגוע לא רק בחברות מתחרות אלא בכלל מהלכי הייצור החשובים של אנרגיה ירוקה.
אנרגיה וביו מסה
רשות החשמל בישראל בשיתוף עם חברת החשמל, מבקשות לקדם מהלך של ייצור אנרגיה על בסיס ביו מסה. משמעות הביו מסה היא שהחשמל ייוצר באמצעות תהליך שריפה של חומרי גלם מתכלים כגון למשל גזם של עצים ופסולת גינון.
חומרים כאלה, חלקם צפויים להגיע מחו"ל, יוכלו להפחית את השימוש בפחם, שנחשב לחומר גלם מזהם מאוד, הפוגע באיכות האוויר והסביבה. בנוסף, ביו מסה, שלא כמו הפחם, הוא מקור לאנרגיה מתחדשת. זהו שימוש יעיל בפסולת, אך מסתבר שלצעד זה יש בעייתיות ויש גם מתנגדים.
למרות שהשימוש בביו מסה עדיף לעומת פחם, הרי שלא מדובר בייצור של אנרגיה ירוקה באמת, כפי שנכון בהפקת חשמל מאנרגיית השמש, הרוח או המים. חמור מכך, כך מסבירים גורמים בענף, השימוש בביו מסה על ידי חברת החשמל עשוי להיחשב לחלק מאותן מכסות שקובע משרד האנרגיה. משמעות הדבר – פגיעה אנושה בחברות הקטנות המבקשות לייצר אנרגיה סולרית.
אנרגיה נקיה ואנרגיה סולארית
בחברת החשמל דוחים את הטענות בדבר הפגיעה הצפויה בענף האנרגיה המתחדשת. לדברי מקורות בחברה, כל נושא המכסות נקבע על ידי המחוקק. אם גורמי הממשל יחליטו, הרי שאין מניעה מהגדלת המכסות. משק האנרגיה והחשמל צריך לפעול על בסיס של יעילות כלכלית, וכל חברה שתפעל בענף זה תצטרף להוכיח יעילות כדי להצליח.
ההחלטה על מעבר לביו מסה כתחליף לפחם היא החלטה חשובה, ובעלת משמעות. באותן תחנות פחמיות ניתן יהיה להפיק חשמל מפסולת עץ וגזם, והדבר נחוץ מבחינה סביבתית ומבחינת איכות האוויר. ראוי להוסיף שאיש אינו ידוע איזו צורה יקבל משק החשמל בארץ לאחר שמכסות האנרגיה המתחדשת יעלו. מבחינה ציבורית, חשוב שיתאפשר ייצור חשמל נקי יותר על ידי חברת החשמל, בלא לפגוע בייצור אנרגיה מתחדשת מצד גופים נוספים, בעיקר על בסיס סולארי.