תהליכים שונים שקורים בכל רחבי העולם ובראשם המהפכה התעשייתית הביאו לכך שצריכת האנרגיה נמצאת בעליה מתמדת. העובדה שמרבית האנרגיה שבה משתמש האדם נוצרת ומופקת מאמצעים מתכלים יוצרת שורה שלמה של בעיות ביניהן: זיהום הסביבה, התחממות גלובלאית ועוד.
על מנת לספק את צרכי האנרגיה ההולכים וגדלים ולהתמודד עם ההשלכות הסביבתיות נעשה חיפוש אחר מקורות אנרגיה חליפיים ובהם גם הפקה של גז באופן טבעי, בתהליכי ריקבון של חומרים אורגניים. בשורות הבאות נראה מה עומד מאחורי הרעיון של הפקת גז בתהליכי ריקבון, כיצד בדיוק זה מתרחש ומה בדיוק הקשר של חירייה לפעילות מסוג זה בישראל.
הר הזבל הגדול משתנה
לפני שעוסקים ברעיון של הפקת גז בתהליכי ריקבון באופן כללי ורחב, יש לבחון אותו בהקשר הישראלי. עד לפני מספר שנים לא רב, היה קיים בישראל אתר הפסולת המפורסם: חירייה. אותו הר זבל קלט מדי יום יותר משלושת אלפים טונות של זבל, ובו גם לא מעט פסולת אורגנית ופסולת שהוטמנה וזיהמה את הקרקע.
כחלק מהתמודדות עם המפגע התברואתי הגדול הוחלט לסגור את אתר הפסולת ולהפוך אותו לפארק מיוחד ותיירותי. תהליך זה, שכבר הושלם, קיבל אפקט נוסף עם קליטתו של מרכז מחזור במקום. אתר חירייה, שעדיין קולט אשפה כתחנת מעבר, לוקח חלק פעיל במאמצי מחזור ושימוש מושכל באשפה.
בין היתר, מתקיימים במקום תהליכים של פירוק פסולת אורגנית והפיכתה לגז. תהליך זה, של הפקת גז בתהליכי ריקבון, הוא בהחלט שינוי מבורך שבו השתנה הר הזבל הישראלי מן הקצה אל הקצה.
להפוך פסולת לאנרגיה
התהליך של הפקת גז בתהליכי ריקבון, כזה שמתקיים באתר חירייה וכן במקומות נוספים בעולם, מבוסס על תהליך טבעי. תהליך זה, של הפיכת פסולת לאנרגיה הוא חלק ממחזור החיים בטבע.
ההפיכה של מוצרי פסולת אורגניים לכדי גז מתבצעת על ידי סוגים שונים של תולעים. חיידקים אלה מעודדים תהליכי ריקבון טבעיים של חומרים אורגניים (לרבות פסולת של חומרי מזון שכולנו זורקים וחומרים אחרים). תוך כדי תהליכי הריקבון הללו נוצר באופן טבעי תוצר נלווה, גז דליק הנקרא גז מתאן.
מכיוון שבאתרי פסולת כמו חירייה יש הרבה פסולת אורגנית, הרי שעידוד תהליכי ריקבון ויצירת גז מתאן יכולים לאפשר גם את סילוק חלק מהאשפה וגם יצירת אנרגיה זמינה. מכיוון שכיום משמשת חירייה בין היתר כמרכז למחזור, היא עדיין קולטת פסולת שיכולה לשמש בדיוק לצורך כך – חומר גלם ליצירת גז.
הגז הנכון למניעת זיהום
גז המתאן, יש לדעת, הוא אחד הגזים האשמים ביצירת אפקט החממה והחמרתו. עם זאת, יש לו גם צד שני, שהופך אותו לכלי עזר דווקא במניעת זיהום ונזק חמור בהקשר הסביבתי. לא רק שמדובר בגז שיכול לשמש כמקור של אנרגיה, הרי שתוך כדי ניצול מושכל של היתרונות שבו, הוא מפיק רק מעט חלקיקי זיהום.
שריפת גז מתאן, לעומת שריפה של חומרים אחרים, כגון דלק או פחם, איננה מהווה מקור לזיהום אוויר משמעותי. לכן, גז המתאן עדיף בהרבה על חומרי הדלק האחרים. בנוסף, מדובר על מקור אנרגיה מתחדש ועל כן חסכוני, לעומת נפט ופחם שהולכים ואוזלים בקצב מוגבר.
אתר חירייה, הר הזבל המפורסם, הפך כיום למקום ירוק ופורח וגם אתר מיחזור המשמש להפקת גז מתאן ידידותי לסביבה.תהליך הפקת גז מתאן מחומרים טבעיים מתכלים, נחשב לדרך טובה ליצירת הפקת אנרגיה ברת קיימא, מתחדשת.השימוש במתאן למטרות הפקת אנרגיה פחות גורמת לזיהום סביבתי לעומת שריפת דלקים מסוגים אחרים. אם כך ניתן לומר כי בתהליך הפקת הגז אספקטים חיוביים, הן לאדם והן לסביבה.