כמעט כולם כבר יודעים שחיתולים חד פעמיים הם בעלי השפעה מזיקה על הסביבה. עם זאת, רק מעט נעשה עד כה בהיבט של מחזור חיתולים חד פעמיים. בשורות הבאות נראה מהו הנזק המצטבר הנובע מהשימוש המוגבר בחיתולים חד פעמיים, עד כמה חמור המצב ומה צריך לעשות כדי להביא לשינוי.
כמה חיתולים צורך התינוק
גם הורים לתינוקות ולפעוטות מתקשים לענות על השאלה – כמה חיתולים בעצם צורך כל תינוק מרגע לידתו ועד לרגע שבו הוא נגמל. למרות שטווח השימוש בחיתולים משתנה מאוד מילד לילד, ניתן לענות על השאלה הזאת בצורה יפה למדי, שגם מרמזת עד כמה חשוב להשקיע בתהליך יעיל של מחזור תוך הגברת המודעות הציבורית והפעלת לחץ על הרשויות.
ממוצע השימוש בחיתולים לתינוק עומד על כארבעה עד שישה חיתולים חד פעמיים ביממה. משמעות הדבר היא שימוש בקרוב למאתיים חיתולים בכל חודש, יותר מאלפיים חיתולים בשנה! המומחים מעריכים שהשימוש בחיתולים יכול להגיע לששת אלפים חיתולים לכל פעוט עד לתקופת הגמילה ומה שצריך לזכור הוא שגם בני הגיל השלישי מרבים להשתמש כיום בחיתולים חד פעמיים (למבוגרים). כדי שהמצב יהיה ברור עוד יותר, נאמר שכמות החיתולים הללו מגיע למאות רבות של קילוגרמים לכל תינוק במשך חייו וכמות זאת עושה עד מהרה את דרכה לאתרי ההטמנה.
בעיית עמידות החיתול
מעבר לבעיה של הצורך במשאבים יקרים ובאנרגיה רבה על מנת ליצר כל חיתול חד פעמי, ישנה גם בעיה נוספת שהופכת את המיחזור לצורך חשוב. לכאורה, החיתולים החד פעמיים מיוצרים מחומרים טבעיים שמתפרקים באופן טבעי. לאמיתו של דבר, המצב שונה לגמרי ומפתיע לרעה את הציבור הנחשף לנתונים.
החיתולים החד פעמיים מיוצרים בתהליך כימי שעושה שימוש בסיבי עץ וחומרי גלם פלסטיים כדי להביא ליצירת חיתול יעיל ובעל מראה לבן. אותו חיתול תמים למראה שמוטמן בקרקע נשאר במצבו למשך מאות רבות (!) של שנים. הערכת המומחים מדברת על קרוב לחמש מאות שנה שיחלפו בטרם חיתול חד פעמי יסיים להתפרק. בתוך כך, יש לציין, ישנה גם בעיה של חדירת זיהום אל הקרקע, אל מאגרי מים וכדומה. חומרים כימיים שמסייעים ליצור את החיתול הלבן וכן כאלה שכולאים את השתן של התינוק והופכים אותו לג'ל הם בהחלט בעלי אפקט מזהם כאשר לא מתקיים טיפול נכון.
מדוע חשוב למחזר
המסע להגברת המודעות לצורך במחזור חיתולים מבוסס, אם כן, על הנקודות הבאות:
- עומס על אתרי הטמנה של פסולת – כל תינוק "מייצר" עד אלף קילוגרמים של אשפת חיתולים חד פעמיים במהלך חייו וכמות לא קטנה מיוצרת גם על ידי מבוגרים סיעודיים.
- בזבוז ניכר של משאבי שטח – חיתולים חד פעמיים נחשבים למרכיב השלישי בגודלו מבחינת נפח הפסולת המועבר לאתרי הפסולת המוכרים.
- בנוסף קיימת גם הבעיה של זיהום הקרקע ומי התהום, בזבוז אנרגיה בתהליך הייצור של חיתולים ביחס לתועלת המופקת מהם. גם כמות המים הנדרשת לייצור כל חיתול וחיתול נחשבת למשמעותית.
מחזור למוצרים אחרים
בישראל, כך נראה, מצוי מיחזור החיתולים במקום לא גבוה בסדר העדיפויות. חשוב שהרשויות הממלכתיות יבינו שניתן וכדאי לשנות את המצב כאשר יש להבין דבר נוסף. מיחזור החיתולים לא נועד להפוך אותם לחיתולים לשימוש נוסף. המטרה של המחזור הינה לקחת את חומרי הגלם של החיתול ולהשתמש בו לייצור מוצרים שונים לאחר תהליך עיבוד וניקוי.
במדינות מסוימות כבר נעשה שימוש כזה (גם אם בקנה מידה בלתי מספק) ואותם חיתולים משמשים למשל לייצור מוצרים פלסטיים או כחומרי גלם למוצרי איטום ואפילו ליצירת קסדות לרוכבי אופניים.