בישראל חלה קפיצה של ממש בצריכת החשמל בימים חמים. כתוצאה מהפעלת מזגני אוויר קופץ גם חשבון החשמל, לעיתים באופן ניכר מאוד.
לכל מי שמחפש דרכים לחיסכון בקירור הבית כדאי לזכור – ישנן דרכים רבות לקרר את החדרים השונים בימים החמים ולחסוך בחשמל. לכל דרך יתרונות וחסרונות, כאשר לא פעם ניתן להוזיל את העלות באמצעות בחירה באמצעי קירור חליפיים, מלבד המזגן המוכר.
חשוב לזכור שההבדלים בין אפשרויות שונות לקירור הבית מקשות לעיתים על בחירה אופטימלית. בשורות הבאות נסביר ונשווה בין אפשרויות ואמצעי קירור שונים וניראה כיצד ניתן לחסוך, והרבה. יש גם לציין שחיסכון בכסף משמעותו גם חיסכון אנרגטי והדבר הולך יד ביד עם מודעות סביבתית ואיכות סביבה משופרת.
אפשרויות קירור מגוונות
בשוק ניתן למצוא כיום מגוון רחב של פתרונות קירור לקיץ. בין האפשרויות הקירור השונות ניתן למצוא:
• מזגנים קבועים מסוגים שונים, לרבות מזגני חלון ומזגנים מרכזיים, מיני מרכזיים, אינוורטר ועוד. אלה המכשירים היקרים ביותר להפעלה.
• מזגנים ניידים – אלה הם מזגנים קטנים יחסית, שניתן לטלטל ולהעביר אותם ממקום למקום.
• מצנני אוויר – שעושים שימוש במים מתאדים לצורך קירור הסביבה (ולכן, חשוב לציין שהם טובים רק בסביבה על לחות נמוכה).
• מאווררים שונים – כגון מאווררי רצפה, מאווררי תקרה, וונטות שונות ועוד. אלה הם האמצעים הזולים ביותר להפעלה.
עלות המכשיר ועלות השימוש
כאשר משווים בין אמצעים שונים לקירור הבית, יש צורך להשוות בין שני סוגים של עלויות. הסוג הראשון הינו עלות המכשיר והסוג השני הינו עלות השימוש השוטף. בנוסף, ניתן לבדוק גם עלויות תחזוקה שכן חלק מפתרונות הקירור מצריכים טיפול מעת לעת.
ברכישה של מזגני אוויר, למשל, צפויה עלות לתיקונים שונים וכן לפעולות כגון מילוי הגז. לעומת זאת, פתרונות קירור כגון מאווררים מצריכים הרבה פחות תחזוקה שכן הם הרבה יותר בסיסיים באופן הפעלתם ובמנגנון הפנימי. גם המצננים נחשבים לאמצעי קירור פשוט יחסית, במיוחד כאשר משווים אותם למזגנים המודרניים והמשוכללים.
כאשר משווים בין אותו סוג של אמצעי קירור, אין ספק שכדאי לבדוק את היעילות האנרגטית. מזגן בעל יעילות אנרגטית גבוהה יעלה על פי רוב יותר מאשר מזגן פחות יעיל, אולם הוא יחזיר את ההשקעה לאורך זמן. כאשר משווים בין סוגים שונים של אמצעי קירור, הרי שצריך להתייחס להבדלי המחיר באופן אחר.
שעת הפעלה של מאורר, למשל, בין אם רגיל ובין אם תקרתי, נמוכה פי כמה וכמה לעומת עלות ההפעלה של המזגן. עם זאת, יעילות המאוורר נמוכה יותר שכן הוא לא מסוגל להשיג אפקט של סילוק לחות והורדת טמפרטורת החדר. גם הפעלת מצנן כרוכה בעלות נמוכה לכל שעת עבודה, אולם היעילות תהיה טובה רק באזורים שאינם לחים. יש לציין שמצנן יכול לקרר גם סביבה חיצונית ובדומה למזגן נייד, ניתן להעביר אותו בקלות ממקום למקום (בחלק ניכר מהדגמים).
אפשר לשלב
עבור צרכנים רבים, אפשרות של שילוב בין כמה פתרונות קירור יכולה להיות טובה וחסכונית מאוד. שימוש במצנן בימים עם מעט לחות באוויר ושימוש במזגן בימים אחרים, יכול להביא לחיסכון נאה. כך הדבר גם בשילוב בין מזגן לבין מאוורר.
חשוב גם לנהוג נכון, על פי כללים שונים בהפעלת כל מכשיר חשמלי, כדי להאריך את חייו ולמנוע בזבוז. מזגן, למשל, כדאי לכוון על טמפרטורה של 24-25 מעלות. כדאי גם להתקין סוככים כדי להוריד את הטמפרטורה בבית וכאשר הטמפרטורה יורדת, לא לשכוח לכבות את אמצעי הקירור. גם התאמה בין גודל המזגן וההספק שלו לבין גודל החדר חשובה וניתן להשיג בכך חיסכון של ממש בהוצאות.