בכל שנה באפריל העולם מציין את יום כדור הארץ, השנה הדגש מושם על בריאות אישית ובריאות הסביבה. אחד העקרונות המרכזיים לשמירה על בריאותנו ועל הסביבה היא תזונה נכונה.
כך קבע פרופסור מייקל פולאן, מומחה במדעי הסביבה עקרונות פשוטים ליישום החיוניים לנו לסביבתנו המושתתים על אכילה לפי הצורך וללא הגזמה ותזונה הבנויה בעיקרה על הצומח. במאמר שלפניכם, נדון ברעיון ובשינוי הרגלים אשר יתרמו לאיכות חיינו.
תזונה מערבית – גורם סיכון למוות
דיאטה ותזונה מהווים מרכיב מרכזי בחיינו כאשר מחקרים מראים כי ארבעה מעשרת הגורמים העיקריים למוות בימינו הינם כתוצאה ממחלות כרוניות הקשורות באופן מובהק לתזונה הכוללות מחלות לב כליליות, סוכרת, שבץ וסרטן. הדיאטה המערבית הטיפוסית והמוכרת לכולנו בנויה על אחוזי שומן גבוהים, סוכרים, מלחים ומזונות מעובדים.
עם התפתחות המחקר והמודעות לנושא מתברר כי הרגלים תזונתיים אלה מובילים להשמנת יתר אשר הפכה למגפה של ממש בעידן המודרני. אנו יודעים כי הדיאטה המערבית גובה מחיר חיים כבד, אולם גם הנתונים העובדתיים המדאיגים לא הובילו לשינוי.
הטעות הבסיסית בתפיסתנו את הזון אותו אנו צורכים נובעת מחוסר הבנה כי מזונות הם יותר מסך כל החומרים מהם הם עשויים, כך למשל קיומם של נוגדי חמצון באוכל תורמים לבריאותנו וכי מזון העשיר בהם הינו בעל ערך מוסף, אך התופעה שנגזרה מעובדה מחקרית זו הביאה את חברות המזון לעבד ולהוסיף נוגדי חמצון באופן מלאכותי על מנת לשווק מוצרים כבריאים, אולם התוצאה אינה מיטיבה עמנו.
הבחירה הנכונה – מזון טרי ולא מעובד
בדיקה פשוטה מראה כי חלק גדול מהאוכל שאנו צורכים אינו עונה להגדרה הבסיסית של אוכל אלא זהו תוצר של הנדסה ותהליכי עיבוד תוך שימוש בחומרים כימיים, חומרי טעם וריח, משפרי טעם ועוד תוספים שונים ומשונים. כך מתקבל מוצר שאינו טבעי, פחות מזין ואף עלול להכיל מרכיבים מזיקים ביותר.
הבחירה הנכונה היא לאכול יותר מזון אמתי ומזין אשר מספק לגוף את כל צרכיו ומאפשר לנו לאכול כמויות מופחתות. מהו אוכל אמתי? מזון טרי או מזון מבושל אשר מתבסס על מרכיבים טריים כמו בימי הסבים והסבתות שלנו הוא גם הבריא והמומלץ, לעומת זאת חטיפים, מוצרים דיאטטיים למיניהם ומזון המכיל תחליפים למיניהם מזיק לנו.
ריבוי באכילת פירות וירקות טריים, דגנים מלאים ואפילו בשר טרי מפעם לפעם מהווה תזונה בריאה. המסקנה ברורה פחות פסטה וקמחים מעובדים, פחות כימיקלים ויותר מזון שמקורו מן הצומח.
תזונה, בריאות ואיכות הסביבה
השפעת התזונה שלנו על בריאתנו גדולה ומשמעותית, אולם במקביל היא משנה את פני הסביבה. צריכת הבשר בכמויות האדירות המקובלות בימינו פוגעת גם בסיבה, ראשית הפגיעה בבעלי החיים והחזקתם בתנאים לא תנאים היא פגיעה אנושה בחי.
שנית הריבוי המלאכותי של הפרות או הכבשים מפר את האיזון הטבעי ומשליך על כדור הארץ הן בפליטת גזים מוגברת הפוגעת באוזון והן בצורך לכרות יערות גשם המספקים חלק גדול מהחמצן אותו אנו נושמים לצורך הרחבת שטחי המרעה וחוות הגידול, תהליכי הפיטום והגידול דורשים השקעת משאבים אדירים של אנרגיה ומים ומציפים את החי בהורמונים ובאנטיביוטיקה המגיעים לבשר שמונח לפנינו בצלחת.
מודעות לעתיד בריא יותר
הפתרונות המשלבים שמירה על תזונה נכונה ושמירה על איכות הסביבה הולכים זה עם זה באופן טבעי והרמוני. הפחתה בכמויות הבשר המעובד אותו אנו צורכים וצריכת מזון אורגני העשיר בסיבים וכולל דגנים ומרכיבים מהצומח יאשר שמירה של משקל גוף תקין, הגנה על מערכת החיסון ומניעת מחלות.
שינוי במודעות לחשיבות ולהשפעת התזונה שלנו על כדור הארץ תוביל לסביבה ירוקה ותפחית את השימוש בדלקים וחומרים כימיים המזהמים את האוויר שאנו נושמים, תצמצם את צריכת המים ומשק האנרגיה ותאפשר לנו לחיות חיים בריאים בסביבה בריאה בעתיד.