סביב לעולם, בעיקר באזורים המשווניים (אזור קו המשווה), מצוי אחד מאוצרות הטבע הגדולים, המרשימים והחשובים ביותר. לא מדובר במאגר חדש ועצום של נפט וגם לא במצבור יוצא דופן של זהב. אוצר הטבע עליו אנו מדובר הוא מתנה של אימא אדמה, מתנה ושמה – יער הגשם.
יערות הגשם נחשבים לאוצר טבע מהרבה מאוד בחינות ובעיקר בשל המגוון הביולוגי שניתן למצוא בהם. יערות הגשם מהווים סביבת מחייה אידיאלית עבור מינים רבים מאוד של בעלי חיים וצמחים, אך לרוע המזל, היערות הללו עומדים כיום בסכנת הכחדה. בירוא שטחי יערות נוספים בקצב הנוכחי יביא לסכנות משמעותיות, שאת חלקן ניתן להרגיש כבר היום.
מספיק מים לכולם
המים היו מאז ומעולם משאב חשוב באקלים הישראלי. ביערות הגשם, לעומת זאת, המים מצויים בשפע והם מספיקים לכולם. זהו אחד מהמאפיינים החשובים, והייחוד של כל יערות הגשם בעולם. ביערות הגשם אין מחסור במים והעצים המרובים והצמחייה מספקים של צל ואקלים נוח שתומכים במגוון עצום של בעלי חיים. גם הטמפרטורה באזורי יערות הגשם מיוחדת במינה – זוהי הטמפרטורה המושלמת, שאיננה קרה ואיננה חמה.
אפילו בתקפות הקרח והתפשטות הקרחונים על פני חלקים גדולים מהעולם נשארו יערות הגשם חמימים ונעימים ולמעשה מקום של מקלט ומפלט לצורות חיים רבות. כמה רבות? מומחים מסבירים שביערות הגשם ניתן למצוא מגוון עצום כל כך של מיני בעלי חיים וצמחים שאפילו כיום, רבים מהם עדיין לא מוכרים למדע.
יערות הגשם נעלמים
יערות הגשם הולכים ונעלמים לא בשל השפעות טבעיות אלא בעיקר בשל מעשים ידי אדם. באזורים מסוימים, כורתים את היערות בכדי לפנות שטחים לחקלאות. במקומות אחרים מבקשים לפנות אזורים לבניית ערים חדשות ולעיתים הדבר נעשה כדי לנצל משאבים המצויים בתוך האדמה. באזור האמזונס, למשל, מבצעים כריתה מסיבית של יערות גשם גם מטעמים של מחסור באדמות חקלאיות וגם בשל הגילויים של מצבורי זהב ומשאבים אחרים. עד כמה מסוכן תהליך היעלמותם של יערות הגשם? מסתבר שזהו תהליך מסוכן וחמור במיוחד.
פגיעה בחי ובצומח
בין הסכנות הטמונות בהכחדתם של יערות הגשם ניתן למצוא למשל:
- פחות עצים, פחות חמצן – העצים והצמחים ביערות הגשם מנצלים את הפחמן הדו חמצני שבאוויר והופכים אותו לחמצן. פחות חמצן באטמוספירה עלול להוביל בסופו של דבר לקיומו של פחות מדי חמצן לתמיכה בתהליכי חיים.
- פגיעה באיזון הגזים האטמוספרה – יערות הגשם משופעים כל כך בצמחים עד שהשפעתם על האטמוספרה של העולם כולו עצומה וככל הנראה עולה על המשוער. עליה בהרכב הפחמן הדו חמצני באטמוספירה תורמת רבות לאפקט החממה. עליה בטמפרטורה ברחבי העולם כבר מורגשת ומביאה להמסת קרחונים ועליה בגובה פני הים.
- הכחדת בעלי חיים – היעלמותם של יערות הגשם מביאה עמה להיכחדות המונית של בעלי חיים, שיערות הגשם הם ביתם. בעלי החיים הזקוקים לתנאים שישנם רק ביערות הגשם נעלמים והיעלמותם משפיעה על המאזן האקולוגי גם באזורים נוספים ביער ומחוצה לו.
- מלבד עליה בגובה פני הים יש ככל הנראה השפעות רבות נוספות בשל העלייה בטמפרטורה, לרבות פגיעה בפוריות של בעלי חיים ובני אדם סביב לעולם וכן גם הכחדת מינים באזורים המרוחקים מיערות הגשם.
- פגיעה בקרקע – ללא יערות הגשם מאבדת במהירה הקרקע את הפוריות שלה. ללא הצמחייה המעשירה ומדשנת את הקרקע מגלים החקלאים שבתוך זמן קצר הקרקע מתקשה להביא יבולים. בנוסף, מתרבים תופעות כגון סחף ושינוי תוואי השטח שכן ללא שורשי העצים, אין גורם יעיל שישמור על יציבות האדמה.