החיים בעידן הפוסט המודרני מלווים ברעש תמידי. הוא נמצא בכל מקום ונובע מגורמים שונים. רעשים חזקים יותר נפוצים באזורים הסמוכים לשדות תעופה או אזורי תעשיה וכבישים סואנים. אולם, גם בסביבה פרטית ושקטה לכאורה יש המון רעש. כאשר מתרגלים אליו הוא כבר פחות מטריד.
רעש שעוצמתו גבוהה מהווה בעיה חמורה ועלול להזיק לבני האדם. המשרד לאיכות הסביבה קבע הגדרות לסוגי הרעש הקיימים ולעוצמתם. על פיהן רמה סבירה של קול היא בדרגה של עד שישים דציבלים (דציבל הינו אמת מידה לקביעת עוצמת קול). עוצמת קול גבוהה יותר נחשבת כרעש חזק ומטריד. מעל שמונים דציבלים הדבר עלול לגרום לנזק לשומעים.
בהתאם לכך ניתן להבין את חשיבותן של הבדיקות הנערכות לקביעת רמת הרעש הסביבתי. אנשים החשופים לקולות חזקים במשך זמן ממושך עלולים להינזק כתוצאה מכך.
נזקי הרעש ותקנות למניעתו
כאשר מדברים על רעש הכוונה היא לקול הנישא באוויר ופוגע באיברי השמיעה. קול בעוצמה של עד 30 דציבלים נחשב כשקט. כאשר עוצמתו גבוהה משבעים דציבלים הוא יוגדר כרעש מזיק. לצורך העניין, אדם הנחשף לרעשים בעוצמה הגבוהה ממאה ועשר דציבלים למשך פרק זמן של מספר דקות, עלול ללקות בבעיות שמיעה.
ובאותה מידה היחשפות לעוצמה נמוכה יותר, אך גבוהה משמונים וחמישה דציבלים, למשך זמן ממושך עלולה אף היא לפגוע בכושר השמיעה של האדם.
עובדות אלו הביאו לידי חקיקה שמטרתה מניעת רעש סביבתי מטריד ובעקבותיו פגיעה באיכות החיים ואף גרימת נזק בריאותי לאוכלוסייה. על פי התקנות, עוצמת הרעש המקסימלית המותרת במשך שעות היום, באזור בתי מגורים, היא שמונים דציבלים, במשך פרק זמן שלא יעלה על שתי דקות. עוצמת קול בדרגה של שישים דציבלים מותרת במשך פרק זמן של עד שלוש שעות.
בשעות החשיכה התקנות שונות. הלילה הוא זמן מנוחה ורוב בני האדם ישנים. רעשים, גם בעוצמות גבוהות יחסית, הנשמעים במהלך היום ונבלעים בהמולה הכללית, אינם מהווים מטרד במהלך שעות הפעילות.
אותן דרגות קול אם ישמעו בלילה יהפכו להיות מפגע סביבתי של ממש. על כן, התקנות של המשרד לאיכות הסביבה קובעות שבלילה, משעה מסוימת, אסור להפיק רעש שעוצמתו עולה על ארבעים וחמישה דציבלים וזאת רק לפרק זמן של עד חצי שעה. לזמן ממושך יותר אסור להפיק קולות החזקים מארבעים דציבלים.
אנשים הנחשפים לרעש במידה החורגת מהמותר עלולים לסבול מבעיות שונות, בניהן: עצבנות ומתח מתמשכים ובלתי מוסברים, פגיעות ברמות שונות בכושר השמיעה, לחץ דם גבוה ובמקרים קיצוניים הדבר עלול להביא להתמוטטות עצבים הנובעת מהמתח המצטבר לאורך זמן רב.
בדיקות רעש
בדיקות לקביעת רמת הרעש הסביבתי נחוצות על מנת לזהות אם קיימת בעיה ולמצוא דרכי פתרון בהתאם. הבדיקות הקיימות בתחום נחלקות לשני סוגים: רעש הולם ורעש נישא. הראשונה מתייחסת לאלו הנגרמים כתוצאה מאקוסטיקה גרועה במבנה, כמו למשל, גרירת רהיטים והשנייה לקולות הנישאים באוויר, כגון: מכוניות, מוזיקה וכדומה.
הבדיקות מבוצעות על ידי מומחים בעלי הסמכה. המהנדסים העוסקים בכך נעזרים במכשור מתקדם ופועלים על פי הנהלים של המשרד לאיכות הסביבה. הדו"ח המוגש לאחר ביצוע הבדיקה וקבלת התוצאות הינו קביל בבית המשפט במקרים שיש לפעול באמצעים משפטיים לאכיפת החוק.
משך הבדיקה נקבע על פי סוג המפגע ותדירותו. כאשר מדובר ברעש המופיע בפרקי זמן קבועים, היא תימשך בהתאם לזמנים בהם הוא מופיע. רעש הנמשך פרקי זמן ארוכים ומשתנים ידרוש בדיקה ממושכת יותר, לעיתים במשך מספר ימים ולילות, על מנת לוודא שאינו עובר את הרמה המותרת.