על מיחזור סוללות יש סיכוי לא רע בכלל ששמעתם. גם על מיחזור של בקבוקי פלסטיק, עיתונים ואפילו על מחזור של מים אתם כבר בטוח שמעתם וגם רוב הסיכויים שחלק מהחומרים האלו אתם אפילו ממחזרים בעצמכם. עם זאת, אנחנו מאמינים שיכול להיות שעל מיחזור גומי לא שמעתם עדיין ואם אכן כך הם פני הדברים, אז הגעתם למקום הנכון.
מהו מצב מיחזור הגומי בישראל?
כאשר מדברים על מיחזור גומי, הכוונה היא בדרך כלל לגומי שמגיע מצמיגי הרכבים ששועטים על הכבישים עד שהם מגיעים למצב של בלאי והופכים למסוכנים. ראשית, אנחנו מעוניינים להעמיד את הדברים על דיוקם. כאשר לוקחים צמיג גדול של גלגל טרקטור למשל ומניחים אותו (לאחר שסיים את חובתו בתחום התחבורה) בגן ילדים לקישוט, לא מדובר על תהליך של מיחזור אלא על תהליך של "שימוש מחדש" (reuse באנגלית). מיחזור של צמיגים נעשה במפעלים ייעודיים שבהם נעשה פירוק של הצמיגים לחומרי היסוד שלהם ולאחר מכן ניתן להשתמש בהם ליצירת מוצרים חדשים.
מה הוא חוק הצמיגים?
בשנת 2007 נחקק בישראל חוק הצמיגים לפיו כל חברות התחבורה הגדולות כמו "אגד" או "דן" למשל וכן כל יצרני הצמיגים ויבואני הצמיגים שפועלים בישראל מחויבים להעביר את הצמיגים שאין בהם יותר שימוש למפעלים מיוחדים שמסוגלים למחזר גומי. לרוע המזל, מאז החוק נחקק הוא עדיין לא יושם באופן נרחב.
למה זה עד כדי כך חשוב למחזר דווקא גומי?
מיחזור של גומי הוא כל כך חשוב משני טעמים עיקריים להלן:
- מדי שנה מדינת ישראל מייצרת יותר מ-41 טון של פסולת שמורכבת אך ורק מצמיגי רכבים שיצאו משימוש. את כל הפסולת הזו מטמינים במטמונות אשפה שהולכות ומתמלאת. בקרוב ככל הנראה לא יהיה עוד מקום באדמה לכל מוצרי הגומי האלו וזה עוד מבלי לכתוב מילה על הנזק הסביבתי ועל הסכנה למי התהום שנגרמת בעקבות מצבורי הגומי התת קרקעיים האלה.
- בעוד שאנחנו משתמשים בכל צמיג לא יותר משנים ספורות בלבד, הרי שבאופן עקרוני הגומי הוא חומר שיכול לשמש אותנו הרבה יותר זמן מזה. למעשה, אורך החיים של צמיג גומי הוא מאות שנים ולכן כל פעם שאנחנו זורקים מוצר גומי בדגש על צמיגים לפח האשפה מדובר על בזבוז משווע של משאבים.
כיצד מתבצע תהליך המיחזור של הגומי?
תהליך המיחזור של הגומי מתחיל בראש ובראשונה באיסוף של כל מוצרי הגומי שאין בהם שימוש בדגש על צמיגים של משאיות, אוטובוסים וגם רכבים פרטיים ואופנועים כמובן.
לאחר מכן, במפעלים הייעודיים שמתמחים במיחזור של גומי מפרקים את המוצרים ומפרידים את כל חלקי הגומי מהחלקים הצמודים אליהם כמו למשל חלקי טקסטיל או מתכות כלשהן. לאחר שכל אבני היסוד של הצמיג או של המוצר מופרדות מבצעים תהליך של גריסה וכך כל מרכיב הגומי במוצר הופך למעין פתיתים.
אילו מוצרים ניתן לייצר מגומי ממוחזר?
את הפתיתים ניתן לייצר בקוטר שונה בהתאם לצורך ובהתאם למוצר שאמור להיות מיוצר מהם בהמשך בגלגול הבא שלהם. את הפתיתים ניתן לייצר החל מגודל של חצי מ"מ ועד לגודל של ארבעה מ"מ.
בשלב מאוחר יותר הפתיתים יכולים לשמש לעיבוי האספלט בכבישים, לייצור של משטחים מונעי החלקה, לייצור משטחים עליהם מגדלים בעלי חיים בתעשיית החקלאות, לייצור של קרקע בטיחותית שתשמש לבנייה של גני משחקים לילדים ועוד.
כבר כיום ברחבי העולם מפעלי המיחזור של הגומי מייצרים אלפי מוצרים שונים בתחומי הגינון, הבטיחות, הבניין והחקלאות שכולם מיוצרים מגומי שממוחזר מצמיגים משומשים.
קראו על עוד חומרים מזהמים ולא מתכלים שאפשר למחזר: