החשיבות של מחזור ידועה כיום כמעט לכולם. בעולם שבו משאבי הטבע מנוצלים בקצב גדל והולך וכאשר מקורות האנרגיה גם הם ברובם אינם בלתי מתכלים, חשוב מאוד לבצע ניצול טוב יותר של משאבים רבים ככל האפשר.
בשורות הבאות נבקש לעסוק בנושא של מחזור נורות. עד כה, מעטים מדי בישראל הינם בעלי מודעות לחשיבות המשמעותית של הצורך במחזור גופי תאורה ונורות. בשורות הבאות נראה כמה מהתהליכים בעלי המשמעות ששינו את הרגלי הצריכה של מוצרי התאורה בישראל ובתוך כך נראה מדוע חשוב כל כך לייעל את תהליכי מחזור הנורות.
נורות ליבון – OUT
בשנים האחרונות נאלץ הצרכן הישראלי לשנות את הרגלי התאורה שלו גם בבית הפרטי וגם במתחמי העסקים. אם בעבר היו נפוצות בעיקר נורות הליבון הוותיקות, המבוססות על טכנולוגיה מיושנת ועל חוט להט שמתחמם ומתלהט, הרי שכיום כמעט לא נעשה בנורות הללו כל שימוש.
הסיבה לדחיקת הרגליים של הנורות הוותיקות אינה נובעת מקשיים ביכולת למחזר את הנורות הללו. אלא הסיבה לכך היא היעילות האנרגטית הנמוכה שלהן, בצורה שקשה לתאר. מומחים מסבירים שנורות הליבון הוותיקות מבזבזות כל כך הרבה אנרגיה כך שלמעשה כתשעים וחמישה אחוזים מהחשמל הופך לחום ולמעשה מתבזבז. נאמר זאת שוב בצורה אחרת – רק חמישה אחוזים מאנרגית החשמל שמגיע לנורת להט מתממשת לכדי תאורה ממשית!
בשל סיבה זאת החליט המחוקק בארץ, בדיוק כמו במקומות אחרים ומתקדמים בעולם להגביל את השיווק והמכירה של נורות הליבון הבזבזניות. מעתה, מרבית הנורות שבהן נעשה שימוש בארץ הן נורות חסכוניות כגון לד או פלורסנט.
פלורסנט – IN
לפני שנמקד את הדיון בנושא של מחזור נורות ונסביר מדוע זה חשוב כל כך, נסביר על מאפיין חשוב של נורות הפלורסנט החסכוניות. לעומת נורות הליבון, נורות פלורסנט ונורות חסכוניות אחרות יהיו אמנם יקרות יותר, אבל היכולת שלהן למנוע בזבוז אנרגיה גבוה עשרות מונים.
נורת פלורסנט, כך יודע כל מי שנגע בה במצב דולק, איננה מפיצה חום. העובדה הזאת בעלת משמעות רבה. כאן, כמעט כל אנרגיית החשמל מומרת לאור ובכך חוסכים הפקת חשמל מיותר בתהליך של שריפת פחם או נפט ותוצריו. כך, לא רק שפחות אוויר מזדהם אלא שחוסכים משאבים רבים.
למרבה הצער, אליה וקוץ בה. נורות הפלורסנט מכילות לא רק זכוכית ומתכות ידידותיות מבחינת האדם אלא גם כספית. מתכת זו, שהינה נוזלית בטמפרטורת החדר, נחשבת לרעילה ביותר וחשיפה אליה מזיקה לבריאות.
מדוע חשוב למחזר?
כעת נגיע לסיבה שבגינה חשוב למחזור נורות בכלל ונורות פלורסנט בפרט. כל נורה מצריכה השקעה בלתי מבוטלת בתהליך ייצורה הן בהשקעת אנרגיה והן בחומרי גלם. במידה ויעשה שימוש בתהליכי מחזור מתקדמים ניתן יהיה לחסוך בתהליכי הפקת זכוכית ובמשאבים נוספים.
לגבי נורות פלורסנט, שהן כאמור נחשבות כיום לגופי תאורה מובילים בארץ, המחזור שלהן הוא בעל משמעות גדולה ביותר גם מבחינה סביבתית. ללא מחזור נאות, הכספית שבנורות הללו מוצאת את דרכה למשאבים טבעיים כגון מי שתיה ואדמה. זיהום קרקע ומים מזיקים מאוד לכולנו בטווח הקצר ובמיוחד בטווח הארוך. מומחים מסבירים שהשפעת הזיהום על מאגרי מי התהום מורגשת כעבור עשרות שנים, אבל אז קשה מאוד לתקן את הנזק.
צעדים בכיוון הנכון
בשנים האחרונות הפכה ישראל לכמעט מעצמת מחזור, ביחס לשנים עברו. כיום, כולם כבר מכירים את תאגידי המחזור ואת פחי המחזור השונים למיון ואיסוף אשפה מסוגים שונים. למרבה הצער דווקא בתחום הנורות טרם נעשו צעדים מספקים. במידה ויושקעו גם כאן מאמצים מתאימים, אולי בשיתוף היצרנים והיבואנים, יהיה ניתן לחסוך חומרי גלם ולמנוע את זיהום הסביבה.