כשמדובר על מיחזור של ניילון, לרוב מתכוונים בראש ובראשונה למיחזור של שקיות הניילון שכיום קשה מאוד לדמיין את החיים המודרניים בלעדיהן.
מאז הומצאו שקיות הניילון בשנות השלושים, הן הפכו לאחד מהמוצרים הפופולאריים ביותר בעולם. אך נכון לכתיבת שורות אלה, אין ספק שהפופולאריות שלהן נמצאת בירידה בשל המודעות ההולכת וגוברת לנזק הסביבתי שהן מייצרות.
מה הוא הנזק שנגרם בגלל שקיות הניילון?
הנזק הסביבתי שמסבות השקיות החד פעמיות נגרם עוד בתהליך היצור שלהן. ניילון הוא חומר מלאכותי שמיוצר מנפט ולכן בתהליך הייצור שלו נעשה למעשה שימוש בחומר טבעי מתכלה.
בנוסף לכך, הניילון מיוצר במפעלים תעשייתיים שמייצרים שפכים רעילים ושפולטים לאוויר שאנחנו נושמים גזים רעילים. מעבר לנפט בתהליך הייצור של השקיות נעשה שימוש רב במים, עובדה שרבים לא מודעים אליה.
אם לא די בכך, הרי שרוב מוצרי הניילון מיועדים לשימוש חד פעמי. המשמעות היא שלאחר השימוש הראשוני בהם, אנחנו משליכים אותם לפחי האשפה. גם כאן מדובר בנזק כפול ומכופל כיוון שמצד אחד כל אותן שקיות מהוות נפח מכובד מכמות הפסולת הכללית (לשקית ניילון לוקח מאות שנים להתפרק באדמה), ומצד שני מאות אלפי בעלי חיים לרבות חיות מחמד ביתיות מקפחים את חייהם כתוצאה מבליעת שקיות ניילון מדי שנה ברחבי העולם וגם כאן בישראל.
מיחזור ניילון בישראל
החוק לצמצום השימוש בשקיות ניילון שיזמו חברי הכנסת דב חנין ואסטרינה טרטמן עבר בקריאה ראשונה ומאז ועד היום התחום עבר מהפכה רצינית. ברחבי הערים בישראל מוקמו מכלים גדולים לאיסוף של מוצרי ניילון בדגש על שקיות ניילון ומספר חברות ישראליות דואגות לאסוף את המוצרים השונים ולמחזר אותם. עם זאת, כיום הולכת ועולה המודעות לכך שככל הנראה מיחזור אינו הפתרון המוצלח ביותר לבעיה הקשה שמסבות השקיות.
הפתרונות לבעיית השקיות
בתהליך המיחזור של שקיות הניילון מייצרים למעשה שקיות חדשות. לאחרונה התגלה כי מיחזור של שקיות ניילון הוא תהלך שתורם לא הרבה פחות לזיהום הסביבה מאשר ייצור השקיות מנפט גולמי.
בנוסף לכך, מאחר ובסופו של דבר לא כל שקיות הניילון הממוחזרות אכן מועברות שנית למיחזור, הרי שהנזק הסביבתי לא מצטמצם בצורה משמעותית. אי לכך, החלטנו להביא בפניכם כמה הצעות לצמצום הנזק הסביבתי שנגרם בגלל שקיות ניילון שקשורות כולן לתהליך שנקרא שימוש מחדש או reuse באנגלית (להבדיל מהמילה recycle שמשמעותה מיחזור).
מה הוא שימוש מחדש?
שימוש מחדש הוא מציאה של שימוש חדש למוצר שמילא את ייעודו המקורי. במקרה של שקיות הניילון אין הכוונה לשימוש מחדש בשקיות עצמן (למרות שמובן מאליו ששימוש חוזר בשקיות הניילון מפחית מאוד את הנזק לסביבה) כי אם על מציאת תחליפים רב פעמיים לשקיות.
תחליפים ופתרונות
הפתרון היעיל ביותר הוא פשוט רכישה של שקיות רב פעמיות שבהן ניתן לעשות שימוש פעם אחר פעם. השקיות הרב פעמיות מיוצרות מחומרים רבים כמו למשל עלי בננה, יוטה, בד, קש ועוד.
במקומות רבים בעולם עוברים להשתמש בשקיות רב פעמיות וגם בישראל נעשים מאמצים רבים (מצד רשתות השיווק בין היתר) שמיועדים לשכנע את הלקוחות לעבור להשתמש בשקיות אלו.
פתרון נוסף לבעיית הניילון הבוערת הוא להטיל מיסוי על שקיות הניילון. אמנם בישראל שקיות הניילון ניתנות חינם לכל דורש ברשתות השיווק ואפילו במכולות השכונתיות אך לא כך הם פני הדברים בשאר מדינות העולם. כך למשל באירלנד כל שקית ניילון עולה חמישה עשר סנט. מדובר על צעד שיגרום לצרכן הישראלי לחשוב פעמיים לפני שייקח מבלי משים שקית ניילון באחת מהקופות של רשתות השיווק.