רוב פחיות השתייה בעולם מיוצרות מאלומיניום. מדובר בחומר שאינו מקבל קורוזיה ואינו משרה טעם ועקב כך נעשה בו שימוש נרחב לייצור אריזות מזון ומשקאות. כמאתיים ושמונים מיליארד פחיות משקה מיוצרות בכל שנה ברחבי העולם. בכל דקה ממוחזרות יותר ממאה אלף.
ענף מיחזור פחיות השתייה מגלגל סכומי כסף גדולים. בארץ קיים חוק הקובע תשלום פיקדון על כל פחית הנמסרת למיחזור. על היתרונות הגדולים של המיחזור ותרומתו לשמירת איכות הסביבה והאיזון האקולוגי של כדור הארץ, דובר רבות ואם אפשר גם להרוויח מזה כמה שקלים, אז למה לא, בעצם?
מערך האיסוף
קיימות בישראל מספר חברות העוסקות במיחזור מכלי משקה בעלי פיקדון, לרבות פחיות שתייה. הן מפעילות מערך גדול של שירותים לפינוי ואיסוף הפסולת. מתקנים ייעודיים מפוזרים באזורים רבים ואליהם ניתן להביא את הפחיות הריקות.
מרכזי האיסוף הפזורים במקומות שונים משמשים לצורך ריכוז הפחיות הנאספות בידי הציבור. לשם יש להביא את התכולה שנאספה ולקבל במזומן את כספי הפיקדון הקבועים בחוק.
ניתן גם לגשת למרכולים גדולים ושאר בתי עסק העוסקים בממכר מזון ולהביא להם את הפחיות הריקות ולקבל את הפיקדון עבורן. במקומות אלה, בדרך כלל, הפיקדון יתקבל כזיכוי לרכישת מצרכי מזון במקום.
כמו כן, בסמוך למפעלים גדולים, בתי עסק ומשרדים וכן ליד מוסדות רבים מוצבים דולבים שלתוכם מושלכת הפסולת ברת הפיקדון. בעת איסוף תכולתם משולם הכסף לגורמים הרלוונטיים. בנוסף, יש אנשים פרטיים העוסקים באיסוף פחיות ומכלי משקה אחרים ומכירתם למרכזי המיחזור.
מטרת מאמצים אלו, על אף שהם רווחיים ביותר עבור החברות העוסקות בכך, היא לעודד מיחזור בקבוקי פלסטיק ופחיות לצורך שמירה על איכות הסביבה. התמריצים הפיננסיים, בדמות כספי הפיקדון, נועדו לעורר את הציבור לעשות בנושא.
חשיבות אקולוגית
פחיות השתייה עשויות, כאמור, מאלומיניום. מתכת יקרה זו אינה מתכלה במהרה. מומחים מעריכים כי פחית רגילה תתכלה רק כעבור מאתיים שנה לפחות. צריכת מכלי המשקה, לרבות פחיות השתייה, גוברת מיום ליום. מדובר במוצר שימושי ביותר בחיי היומיום היוצא משימוש זמן קצר לאחר קנייתו.
מיליוני הפחיות שסיימו את תפקידן, אם יושלכו לאשפה, יגיעו בסופו של דבר לאתרי ההטמנה. שם ייקברו אותן, ביחד עם שאר הפסולת הכללית, בתוך האדמה. במשך השנים המתכות תזהמנה את הקרקע ומי התהום וכך ייגרם נזק אקולוגי רב.
מאחר ומדובר במוצר צריכה יומיומי המסיים את תפקידו במהרה, יש להניח כי כמויות עצומות ממנו יימצאו את דרכן לפח האשפה מידי יום. במילים אחרות, ללא מיחזור ייווצר מצב שבו ייקברו באדמה מיליוני מכלי שתייה בכל חודש. נתונים אלו מוכיחים עד כמה חשוב למחזר פחיות גם מבחינה אקולוגית.
תהליך המיחזור
הפחיות המגיעות אל מרכזי האיסוף או אל בתי העסק והמרכולים, החייבים לקבלן על פי חוק הפיקדון, נאספות על ידי משאיות ומשונעות אל מפעלי המיחזור. שם הן עוברות תהליך מיון וגריסה. חתיכות המתכת הקטנות שנוצרו כתוצאה מכך נדחסות לצורת קוביות על מנת להקטין את הנפח.
השלב הבא בתהליך הוא התכת קוביות המתכת. למרות שהאלומיניום ידוע כחומר שאינו משנה את תכונותיו לאחר מיחזורו, מוסיפים לו, בשלב ההתכה, חומרים נוספים בכדי לקבל סגסוגת עמידה וטובה יותר. הדבר נעשה בהתאם לסוגי המוצרים שלהם הוא ישמש כחומר גלם.
בגמר ההתכה והכנת הסגסוגת הרצויה יוצקים את התמיסה הנוזלית לתוך תבניות מתאימות וכאשר היא מתייבשת היא מקבלת את הצורה הרצויה ונמכרת לתעשיות השונות. הפחיות הממוחזרות משמשות, בסוף תהליך המיחזור, כחומר גלם ליצירת מוצרים שונים בתחומים רבים ומגוונים.