בשנים האחרונות המודעות לנזקים הסביבתיים שיוצר הקלקר הולכת ועולה באופן מתמיד. בעקבות כך במדינות שונות בעולם וגם כאן בישראל החלו חברות מסוימות לעסוק במלאכה החשובה של מיחזור קלקר. למרות שלקלקר יתרונות גדולים ולמרות שהוא משמש אותנו בתחומים רבים מאוד, הרי שלאחר שהשימוש בו נגמר, הוא הופך למטרד סביבתי ולחומר מזהם מהמעלה הראשונה.
מה זה קלקר על קצה המזלג?
רובנו משתמשים בקלקר כמעט על בסיס יומיומי. אנחנו שתים מכוסות קלקר חד פעמיות, משתמשים בו בכל פעם שאנחנו לוקחים צידנית לטיול מחנאות, עושים בו שימוש בתור חומר בידוד בתעשיית הבנייה ונהנים מתכונות הבידוד וההגנה שלו כשאנחנו אורזים חבילות. עם זאת, רבים לא יודעים מה הוא בעצם החומר הכל כך נפוץ הזה.
ובכן, קלקר נקרא בשפה המקצועית "פוליסטירן מוקצף". פוליסטירן הוא סוג של פולימר שמיוצר מנפט. הוא מיוצר באופן מלאכותי במפעלים ייעודיים כשבישראל היצרן המרכזי של הקלקר הוא מפעל עין כרמל שנקרא לעתים גם מפעל קל-קר. הסיבה בגינה החומר נקרא קלקר היא שבתחילת דרכו בישראל השימוש המוכר ביותר שלו היה לייצור של מכלי שתייה שבזכות תכונות הבידוד של החומר שמרו על השתייה שבפנים המכל בטמפרטורה קרה ופחות או יותר קבועה. מדובר על חומר פשוט יחסית לייצור, זול מאוד, קל משקל, מבודד מאוד, נטול צבע ונטול ריח.
הנזק שהקלקר מסב לאיכות הסביבה
הנזק הסביבתי שיוצר הקלקר נגרם בראש ובראשונה בתהליך הייצור שלו. כפי שציינו, את הקלקר מייצרים מנפט ולכן כאשר מייצרים קלקר, עושים שימוש במשאב טבעי ומתכלה. בנוסף לכך, לצורך היצירה של הקלקר עושים שימוש במכונות גדולות שממוקמות במפעלים שמטבע הדברים מייצרים שפכים מזהמים ופולטים גזים רעילים לאוויר שכולנו נושמים.
מעבר לכל זה מוצרים רבים שמיוצרים מקלקר נופלים תחת הקטגוריה של מוצרים חד פעמיים (כוסות, צלחות, ספלים ועוד). אי לכך מוצרים רבים כאלו מושלכים לאשפה בתום השימוש ואכן חלק לא מבוטל מהפסולת ששוכבת במטמונות האשפה בישראל מורכב רובו ככולו ממוצרי קלקר חד פעמיים. מדהים לגלות אבל מוצרי קלקר אינם מתפרקים ואינם מתכלים במהירות אלא רק במשך אלפי שנים. כמו כן אחת הסברות הנפוצות היום היא שהקלקר תורם לזיהום מי התהום והמערכת האקולוגית כולה בזמן שהוא נמצא במטמונות האשפה.
שימוש מחדש בקלקר
לפני שניגש לנושא המיחזור של הקלקר, ברצוננו לציין שבקלקר בהחלט אפשר לעשות גם שימוש מחדש. בעוד שמיחזור הוא תהליך שבו מפורקים המוצרים לחומרי היסוד שלהם ולאחר מכן בחומרי יסוד אלה נעשה שימוש ליצירת מוצרים חדשים, הרי ששימוש מחדש הוא עשיית שימוש אחר באותם המוצרים מבלי לפרק אותם לאבני הבניין שמרכיבות אותם. כך למשל את הכלים החד פעמיים ניתן לשטוף ולהשתמש בהם שנית. את כוסות הפלסטיק ניתן לקשט ולעטר ולשתול בהן עציצים זעירים למשל.
מיחזור קלקר בארץ
אחרי ששנים רבות לא הייתה קיימת בישראל תעשייה של מיחזור קלקר, בשנת 2004 החל מפעל הקלקר עין כרמל למחזר את החומר המיוחד הזה. לאור הצלחת הניסיונות הראשוניים החל המפעל במבצע כלל ארצי בשנת 2011 שבו מתבצע איסוף של קלקר ממקומות שונים ברחבי הארץ. לאחר שהקלקר שנעשה בו שימוש נאסף חזרה למפעל, המוצרים השונים עוברים תהליך של ניקוי ופירוק ומיוצרים מהם מוצרי קלקר חדשים. בסופו של דבר החיסכון הוא כולו שלנו.
את האיסוף מבצעת חברת עין כרמל על חשבונה והוא לא עולה כסף. בערים רבות ישנם מתקנים אליהם ניתן להשליך את מוצרי הקלקר וכן ניתן להזמין מתקנים כאלה ישירות מהחברה.