על פי רוב, מקובל לראות את תופעת המיחזור כדבר מה חיובי. לרוב, כל פועלה שמאפשרת ניצול טוב יותר של מוצרים ושל משאבים נחשב ליעיל הן מבחינה חברתית והן מבחינה כלכלית. למעשה, כמו הרבה דברים אחרים שנראים אחרת במבט מקרוב, גם כאשר מביטים על תחום זה מגלים מציאות מורכבת.
את ההיבט המורכב של המציאות הזאת ניתן למצוא באספקט מתפתח של מיחזור ציוד רפואי. מתחת לרדאר של כלי התקשורת בישראל מצוי ויכוח סוער בעניין זה. בקלחת הרותחת מעורבים ניגודי אינטרסים וכסף גדול, בין המעורבים בתחום ניתן למצוא את בתי החולים, יבואני ציוד רפואי וגם חברות מיחזור מקצועיות שרק לאחרונה החלו פועלים בענף הציוד הרפואי בישראל.
חד פעמי, האומנם?
לא רבים יודעים זאת, אבל בכל בתי החולים בישראל נהוג לעשות שימוש רב פעמי גם בציוד שמוגדר על פניו כציוד חד פעמי. במידה ומבצעים איסוף וחידוש של מכשירים וכלים שאינם נמצאים במגע ישיר עם החולה, הרי שהמצב סביר. עם זאת, במקרים רבים נעשה מיחזור כתהליך יום יומי גם של ציוד שמשמש לטיפול בחולים ואפילו בציוד מזוהם.
ראוי לומר שבתי החולים נוקטים פעולות שונות כדי לחטא את הציוד שבו הם משתמשים יותר מפעם אחת. החיטוי אמור להפוך את הציוד לסטרילי ולאפשר בו שימוש חוזר נוסף ולעיתים גם יותר מאחד. לרוע המזל, הצעד נעשה כפעולה כלכלית בלבד בעוד שלא נעשו מחקרים בלתי תלויים הבאים לבדוק האם הציוד המונפק מחדש בטוח דיו לשימוש.
הסכמת החולה – לא בישראל
מבקר המדינה העלה בבדיקה שנעשה שלפחות בחלק ניכר מהמקרים יש חשש שציוד רפואי ממוחזר אינו בטוח כמו ציוד חדש לגמרי. החברות שמספקות ציוד רפואי חדש מצטרפות בחדווה לתמונה ומתוך דאגה לרווחת החולה הן ממליצות לרכוש אך ורק ציוד חדש לשימוש חד פעמי.
מצד בתי החולים, הנאבקים עם מציאות של תקציב דחוק במידה כמעט בלתי אפשרית, המציאות של מיחזור ציוד רפואי איננה יכולה להשתנות. הם מרבים לבצע מיחזור באופן עצמאי כאשר משרד הבריאות מסרב לנקוט עמדה לכאן או לכאן.
לעומת מדינות אחרות שנוקטות באותה השיטה, בישראל לא מיידעים את החולים מתי נעשה שימוש בציוד חד פעמי ממוחזר במהלך הטיפול בהם. יש לציין שגם לא בכל מדינות העולם עושים כן אבל בהחלט בחלק מהמדינות המתקדמות – זהו בדיוק המצב.
יושבים על הגדר
במשרד הבריאות הישראלי מנסים לאחוז במקל משני קצותיו. מצד אחד, טוענים במשרד, אין איסור על ביצוע מיחזור של ציוד רפואי בישראל. מצד שני, הם מוסיפים, גם אין כל הוראה שמחייבת את בית החולים לבצע שימוש בציוד רפואי חד פעמי יותר מפעם אחת.
עד היום לא הוחלט על קביעת תקן שמורה כיצד בדיוק יש לבצע ריענון של ציוד, אילו מוצרים לא מומלץ למחזר והאם כדאי בכלל לפנות לצורך כך לקבלן חיצוני. מכיוון שבעולם הרחב ישנן חברות פרטיות שמבצעות מיחזור מקצועי של ציוד רפואי, אפשר בהחלט להניח שכאשר זה מבוצע נכון, החולה והמטופל יוצא נשכר.
דרושה רפורמה
נכון למועד כתיבת שורות אלה, כבר החלו לפעול בישראל חברות למיחזור של ציוד רפואי. התגובות למהלך מסויגות ובעוד חלק מבתי החולים מרוצים, אחרים – פחות. יש לציין שעבור בתי החולים מדובר על מהלך שעשוי לעלות יותר כסף מהמצב הקיים שבו נעשה מיחזור עצמאי אולם על כך לא נעשו מחקרים. יבואני ציוד רפואי מתנגדים בטענה שציוד שמוגדר כחד פעמי לא טוב לשימוש חוזר. בינתיים, הציבור נותר באפלה ורובו כלל לא מודע למצב.
ראו גם:
מיחזור תרופות