לאחרונה הצטרפו להסדרות הסולאריות תחת קטגוריית שימוש דואלי, גם החממות. הדבר מאפשר לחקלאים רבים להגדיל את מקור ההכנסה שלהם, לפזר את ערוצי הפרנסה ולהבטיח לעצמם הכנסה בטוחה למשך תקופת החוזה מול רשות החשמל, תקופה של 24 שנה. אך עם זאת חשוב לזכור ולציין שישנם לא מעט אתגרים בדרך וכדאי להכיר אותם לפני שנכנסים לתהליך.
חממות הן שטח אדיר עבור מערכת סולארית וההכנסה שהן מייצרות לחקלאים היא גבוהה. האתגרים הניצבים בפני חקלאים ובעלי חממות המבקשים להקים מערכת סולארית קיימים ומי שיכיר את הנושא לעומק, יקרא, יחקור ויתייעץ עם גורמים מנוסים, יוכל ליהנות בסופו של דבר מתשואה יפה דו ספרתית על ההשקעה שלו.
תנאי הבסיס להקמת מערכת סולארית על גג של חממה
ישנם כמה תנאים לקבלת האישור עבור מערכת סולארית לחממה. החממה צריכה להיות פעילה ובעלת האישורים הנדרשים לפעילות חקלאית. כלומר מוסדרת ומאושרת.
שטח המערכת הסולארית הינו כ 15% משטח החממה בפריסה אחידה. לדוגמה, על חממה בשטח של 10 דונם, ניתן לנצל כ 1,500 מ"ר עבור מערכת סולארית מסחרית.
פאנלים סולאריים על חממות – אנחנו בתחילת הדרך
ראשית, נושא ההסדרה הינו חדש. ויש מעט אנשים שהתנסו בתהליך. הן ברמת החקלאים שהם לקוחות הקצה והן מבחינת הגורמים הפועלים בשוק הסולארי, כגון מתקינים, יועצים וחברות הנותנות שירות בתחום.
רשת החשמל הארצית נמצאת בימים אלו (שנת 2022) כמעט אי יכולת לצרף מערכות מסחריות גדולות חדשות בחלק מהאיזורים בארץ. כמו למשל באיזור הדרום – מבאר שבע ועד אילת. התשתית של חברת החשמל לא ערוכה לקלוט כמויות גדולות של חשמל המיוצר עצמאית. ישנם פתרונות לכך, כמו אגירת החשמל או הוספת קווי הולכה אך הדרך לשם תיקח עוד זמן, והדבר תלוי גם בסדרי העדיפות של קובעי המדיניות בארץ. מכיוון שמדינת ישראל מחוייבת לנגדלת היקף השימוש באנרגיות מתחדשות, ניתן להניח כי הנושא לא יוזנח אך עד אז יש להתאזר בסבלנות ואולי לראות בכך יתרון ולנצל את הזמן הזה ללמידת הנושא וקידום הליכי הבירוקרטיה שהם כידוע מנת חלקנו.
תחזוקה וניקיון של לוחות סולאריים על חממה
נקודה נוספת שנרצה להדגיש כאן בכתבה היא נושא ניקוי הפאנלים. איזורי חממות ידועים לרוב כמלאי אבק ואותו אבק גם יכסה לא מעט את הפאנלים הסולאריים במערכת שתותקן על גבי החממה. כאשר אבק מכסה את הפאנל הסולארי, נפגעת איכות הקליטה שלו בשעות השמש ויורדת התפוקה. כל מערכת סולארית, הן מערכת ביתית והן מערכת מסחרית נדרשות לניקיון אחת לתקופה כדי לשמור על כמות החשמל שהיא מסוגלת לייצר ובהתאם על ההכנסה שהיא מייצרת לבעל הנכס. מערכת סולארית על גג של חממה המצויה באיזור עם הרבה אבק, מצריכה את בעל החממה להתקין למשל מערכת מתזים ואחת לתקופה גם לעלות ולנקות את הפאנלים, בהתאם למצב הפאנלים. כאשר יש צורך לנקות מערכת סולארית קטנה המותקנת על גג של בית או אפילו מבנה מסחרי, הדבר פחות מורכב, מאשר הניקיון של לוחות סולאריים המורכבים על גג של חממה, העטופה בניילונים עליהם יש לשמור שלא יינזקו בעת הטיפוס לגג.
חממות עם גג סולארי – השאריו את הבחירה בידיים שלכם
אם יש לך חממה ואתה חושב על הכנסה נוספת כדאי לך לשקול את האפשרויות שעומדות בפניך. ישנם כיום שני מסלולים עיקריים שיציעו לך, כאשר מעבר לתשואה ולגובה ההכנסה השנתית, כדאי לשקול את העלות מול התועלת, כמו בכל דבר בחיים.
מסלול שכירות לגג של חממה
כפי שציינו בחלק הראשון של הכתבה, יכול לקחת 3-4 שנים מרגע החתימה על הסכם שכירות ועד להתחלת העבודה בפועל. על כן לא היינו ממליצים לסגור על חוזרה שכולל התחייבות לגורם, מוכר או גדול ככל שיהיה, כאשר אנו לא יודעים מה יהיה בעוד 3-4 שנים כאשר התהליך יצא באמת לפועל.
מה כן אפשר לעשות? מומלץ לחקלאים להתחיל את התהליך באופן עצמאי, לקדם את הוצאת הרישיון על שמם ולא על שם החברה שמציעה לכם שכירות. מבחינת לוחות הזמנים לא תחסכו כמעט בזמן אם תתחילו עם חברה. נציין כי זה נכון בנושא של גג סולארי לחממות. כאשר אתם מקדמים את התהליך, אתם יודעים בדיוק איפה הדברים עומדים ומבינים מה קצב ההתקדמות. שלב האישורים הראשון מסתיים בקבלת רישיון PV ומשם כבר ניתן לעשות בדיקה ולקבל הצעות לפחות מ 3 חברות – להשכרת הגג בחממה שלכם. היתרון הנוסף כאן הוא שהכח יהיה בידיים שלכם, הידע כבר גדול יותר והחברות יצטרכו להתחרות עליכם יותר. ואת זה כל צרכן רוצה.
מסלול רכישת מערכת סולארית מסחרית לחממה
במסלול הזה בעל החממה הוא בעל המערכת והוא הנהנה היחידי מההכנסה השנתית הגבוהה שמערכת כזו תייצר לו. בהתאם לסכום שתשקיעו, מדובר על החזר של כ 7 שנים, ולאחרי עוד כ 17-18 שנה של החזר יפה ומשמעותי. במקרה כזה כדאי לפרק את הפרוייקט לשלבים. בתהליך האישורים כדאי לשקול לקחת את שירותיו של חברה או יועץ כדי שיסייע לכם בתהליך קבלת אישור ה PV שכאמור יכול לקחת 3-4 שנים. במידה ותהיו מרוצים משירותי החברה, תוכלו להמשיך איתה לאחר מכן גם בשלב הקמת המערכת. אך בכל מקרה תשאירו נקודות החלטה וצמתים שיאפשרו לכם לשלוט ולנהל את התהליך ולא תהיו כפופים או מחוייבים לזמן ארוך מידי לחברה שאת עתידה לא ניתן לחזות. אחד הדברים שלמדנו מהקורונה זה שהבלתי ידוע הוא הידוע והברור ביותר.