בשנים האחרונות, אנחנו עדים למגמה שהיא כבר הרבה יותר מטרנד: בתים רבים בישראל (ובכל רחבי העולם) הופכים ל"חכמים".
מבחינה מעשית, המשמעות היא שמותקנת בהם מערכת פיקוד מרכזית החולשת על מכשירי החשמל השונים של הבית, מערכות התאורה ועוד. בתים חכמים הפכו לאחד הסממנים העיקריים של איכות חיים גבוהה בעידן הנוכחי, והם כוללים הרבה מאד יתרונות אקולוגיים. אז האם המהפכה הירוקה הבאה מתחילה מכאן? אתם מוזמנים לקרוא ולהתחיל בעצמכם.
היתרונות הכלליים של בתים חכמים
עוד לפני שמדברים על איכות הסביבה, צריך להזכיר שלבתים חכמים יש הרבה מאד יתרונות. הם משפרים משמעותית את איכות החיים, כאמור, כאשר התפעול של הבית ומערכותיו השונות נעשה פשוט פי כמה.
הבית החכם מאפשר להתאים אותו באופן מלא לצרכים הנקודתיים וגם המשתנים של בני הבית, למשל בכל הנוגע לאופציה הקיימת לקבוע תרחישי הפעלה של המערכות השונות (כולל שילובים בין מספר מוצרי חשמל).
הוא מתאים במידה לא מבוטלת לבתים בהם ילדים קטנים או לחלופין אנשים מבוגרים, שמתקשים מן הסתם לתפעל מערכות חשמל בצורה המסורתית. על הבית החכם ניתן לא פעם לשלוט גם כשלא נמצאים בתוכו, באמצעות שלט חכם, אפליקציה, אתר אינטרנט וכדומה.
בית חכם הוא במידה רבה סמל סטטוס. מדובר בהשקעה כספית אמנם, אבל כזו שתביא לעלייה משמעותית עוד יותר בערך הנכס – במקרים של מכירה עתידית לכן ניתן לגרוף רווחים נאים. פלוס אחר הוא שבשנים האחרונות הפכו מחירי הבתים החכמים לאטרקטיביים יותר מאשר בעבר, בין השאר עקב התפתחות הטכנולוגיה שהקלה על התקנת המוצרים והתפעול השוטף (לדוגמא, האופציה לתקשורת אלחוטית בין הרכיבים השונים במערכת).
כך איכות הסביבה נכנסת לתמונה
היתרונות של הבית החכם הופכים למוחשיים יותר כאשר מתבוננים באלמנטים ה"ירוקים" שלו. הבית החכם מקטין בצורה משמעותית את הסיכוי שבבית יופעלו מכשירי חשמל בלי שיש לכך סיבה מוצדקת.
זה מתחיל עם התפעול הפשוט שהזכרנו מעלה, שנותן לנו שליטה על הבית גם כשאנחנו לא בתוכו: אם אנחנו נזכרים ששכחנו את הדוד החשמלי או את הטלוויזיה דלוקים, ניתן לכבות אותם באופן מיידי מרחוק.
בחלק ממערכות הבית החכם יש בהמשך לכך חיישנים אשר מזהים את הפעילות בחדר נתון, או ליתר דיוק היעדר הפעילות. המשמעות היא שאם המערכת מזהה שאחד מבין חדרי הבית יתום מאנשים, היא תדאג שהמכשירים החשמליים הלא רצויים (למשל מזגן או תאורה) ייכבו.
כאן כבר מבינים טוב יותר את החיבור ההדוק בין מערכות בית חכם לבין איכות הסביבה. הבית החכם מאפשר לנו לחסוך לא מעט חשמל. יש לכך היבט כלכלי, עם אפשרות להוזלה של אלפי שקלים בחשבון החשמל השנתי, אם לא יותר.
אלא שיש לכך גם צד אקולוגי: ככל שאנחנו משתמשים פחות בחשמל כך הנזקים המרובים הכרוכים לייצור ולשימוש בחשמל קטנים. כידוע, לצורך הפקת חשמל נעשה שימוש במשאבים חיוניים של הטבע, כאשר גם הליך הייצור עצמו מביא לזיהום של הסביבה.
בנקודה הזו, יכול להיות שחלק מכם מרימים גבה. כל הפעולות השליליות שהוזכרו כאן נעשות ברמת המאקרו, כך שההשפעה של הפרט נראית זהומה ביחס לתמונה המלאה.
כאשר אינספור מכשירי חשמל דלוקים בכל רחבי העולם בכל רגע נתון, החלק היחסי של כל אחד מהם בפגיעה בסביבה הופך לזעום. אבל, וזה אבל גדול מאד, תפיסה זו אינה לוקחת בחשבון את העובדה שאם כל פרט ישנה דבר מה "קטן" בהתנהלות שלו, יהיה הבדל גדול (רואים את זה בהרבה תחומים אחרים, כמו למשל מיחזור). מה גם שהחיסכון בחשמל צפוי לגרום לתחושות חיוביות אצלכם, הנובעות מהידיעה שאתם עושים משהו טוב באמת.