בעולם אוטופי, היינו חיים בסביבה בטוחה לחלוטין בה אין חומרים ורעלים שעלולים להשפיע לרעה על הבריאות שלנו. מספרים שככה זה היה לפני כמה מאות שנים, תקופות בהן היה ניתן לשתות את מי הגשמים ללא זיהום האוויר שיהפוך אותם למסוכנים, שמקורות המים היו טהורים ושהאוויר שאנחנו נושמים היה צלול ובריא.
הבעיה היא שמאז השתנו הרבה מאד דברים, בעיקר בכיוון השלילי מהבחינה הזו. הפיכת העולם לתעשייתי, יחד עם הפגיעה של האדם בסביבה ובמשאבי טבע, הגדילו את הסבירות של האדם הפשוט להיחשף לרעלים ולמזהמים סביבתיים. עלולה להיות לכך השפעה הרסנית על הבריאות שלו.
הרבה מאד סיכונים אפשריים
למרבה הצער, קצרה היריעה מלפרט כאן על כל סוגי הרעלניים והזיהומים הסביבתיים שמקיפים את האדם בכל רגע נתון. אפשר לראות עדות לכך במאגרי המים, בין אם מאגרים תת קרקעיים, נחלים, אגמים או אוקיינוסים. זיהום שהאדם ובעיקר גורמים תעשייתיים או חקלאיים (שפכים, דשנים וכדומה) מביאים לו הופך את מקורות המים לבטוחים הרבה פחות לשימוש ולשתייה.
באזורים רבים בעולם וגם בישראל יש סכנה של ממש בשתייה של מים מהברז, עקב החשש מחיידקים מזיקים שיימצאו בהם, מגיפות מתפרצות דוגמת דיזנטריה הנובעות ממאגרים מזוהמים של מים, הכחדה של בעלי החיים ופגיעה באיזון הטבעי של כדור הארץ כתוצאה מכל אלה.
דוגמא משמעותית נוספת, אליה רמזנו מעלה, היא האוויר שאנחנו נושמים. מעטים האנשים שנושמים כיום "אוויר הרים" שהוא צלול לחלוטין. הפיח של כלי הרכב המציפים את הכבישים, שריפות תעשייתיות הנעשות בעולם ונזקים מצטברים לסביבה עלולים לגרום לשורה ארוכה של מחלות ובעיות בריאותיות אצל בני האדם וגם בעלי החיים הנושמים את האוויר.
כך למשל נמצא במהלך השנים קצר הדוק בין מחלת האסטמה – שהמגמה שלה בעולם כולו היא מגמת עלייה עם השנים – לבין זיהום האוויר שמקיף אותנו. גם בעת צריכה של פירות, ירקות וגידולים חקלאיים אנחנו עלולים להיחשף לרעלנים אשר נספגים דרך האוויר באותה תוצרת חקלאית.
מעבר לסיכונים האלה שקיימים אצל האדם הפשוט יש אנשים שנמצאים בקבוצת סיכון מוגבר משמעותית לזיהומים ולמחלות שהמקור שלהם הוא רעלנים. אנשים אשר עובדים במפעלים בהם ישנה עבודה עם חומרים מסוכנים, לעיתים בשילוב רמות חריגות של קרינה, עלולים לפתח מגוון מחלות כרוניות חמורות (כולל סוגי סרטן שונים).
כך יודעים אם הסביבה שלנו בטוחה
את כדור הארץ יהיה קשה מאד להחזיר למוטב, כשלצורך זה דרושה תכנית ממושכת בין כל השחקנים הגדולים הפועלים בשדה המשחק הבינלאומי. כל אדם יכול עם זאת לשפר את הסביבה הקרובה שלו ולתרום בצורה נקודתית לכדור הארץ בו אנו חיים. כמובן שחשוב לנקוט בכל אמצעי הזהירות במצב הדברים הזה.
לא מפתיע כיום שרוב הישראלים אינם צורכים מים מהברז אלא מים מסוננים, מינרלים או טהורים שאמורים להוציא מהתמונה את כל הסיכונים שהוזכרו מעלה (מה גם שבברזי ישראל התגלתה למשל עופרת בשנים האחרונות). מומלץ לשמור על היגיינה בכל מקרה בו חוששים שישנה חשיפה לחומרים רעילים, למשל באמצעות שטיפת ידיים מאסיבית, עבודה עם כפפות או שימוש באמצעים דוגמת מסיכות מגן.
ניתן ואף מומלץ לבצע מדי פעם סקר סיכונים החושף אותנו לכל מה שבעייתי ושנמצא בסביבה בה אנחנו חיים או עובדים. כך למשל ישנן חברות אשר מבצעות בדק בית מקצועי הבוחן מבנה מסוים מ-א' ועד ת', כולל מידת החשיפה לרעלים או לחומרים מזיקים אחרים. השימוש בשירותיהן אמנם כרוך בתשלום, לפעמים לא מבוטל, אבל הוא יכול לאתר בעיות חמורות וגם להעניק לנו שקט נפשי שאסור לזלזל בחשיבות שלו כלל.