רעש המפריע לסביבה מהווה מטרד. בהגדרה זו נכלל גם הרעש הפולטים מזגנים. על פי החוק, רמת דציבלים העולה על המותר בתקנות, מהווה מפגע סביבתי ויש לבצע פעולות אכיפה במטרה להביא להפסקתו.
מידת הרעש והשעות ביממה שבהן הוא קיים כלולות בהגדרות החוק ועל פיהן ניתן לקבוע אם אכן מדובר במפגע או מטרד סביבתי הדורש את התערבות הרשויות. מדד נוסף הוא אורך הזמן שנמשך הרעש. אם הוא חורג מהמותר תפחת דרגתו.
למותר לציין שגם רעש שאינו חורג מהמותר בתקנות, אולם מפריע לאוכלוסייה המצויה בקרבתו, נחשב כמטרד. המדד הקבוע בחוק הוא על פי גישה אובייקטיבית אך תחושת התושבים המתגוררים בסמוך היא סובייקטיבית, ייחודית לכל אדם. למרות האמור לעיל, קיים קושי רב להוכיח טענה זאת ובמקרים שבעיה זו הגיעה לבית המשפט היה על המתלונן לשכנע את השופט בצדקת דבריו.
ממה נגרם רעש המזגנים?
מזגנים שנחשבים שקטים יחסית הם אלה שהרעש המופק מהם אינו עולה על שלושים וחמישה דציבלים. המודעות לבעיה גוברת והיצרנים מייחסים חשיבות ליצירת מזגנים העומדים בתקני הרעש הקבועים בחוק.
אולם, גורמים נוספים משפיעים על רמת הרעש שהמזגן פולט. אם טכנאי ההתקנות לא נתן דעתו לנושא המיקום ולדרך ההתקנה, התוצאה תהיה שהמזגן, שאמור להיות שקט, יהפוך עם הזמן למרעיש. כלומר רמת הדציבלים שהוא יפלוט תעלה במספר דרגות.
מיקום היחידה החיצונית חשוב מאוד לצורך העניין. רצוי שלא להתקינה בסמוך לחלון של שכן או בקרבת חדרי שינה. האופן היעיל ביותר למנוע את מטרד הרעש הוא למקמה בנקודה רחוקה, ככל האפשר, מפתחי הבתים השכנים.
היבט נוסף שראוי לייחס לו חשיבות בעת התקנת המזגן הוא המתקן עליו מונחת היחידה החיצונית. התקנים הקבועים בחוק מחייבים שהמתקן יהיה בעל יכולת לבודד, באופן מסוים, את רעש המזגן. מתקן שאינו מבודד טוב, יגרום לכך שהרעידות הנוצרות כתוצאה מפעולת המזגן ירטיטו את הקירות ויהפכו למטרד.
לעיתים, קורה שהגומי שעליו מונחת היחידה החיצונית, המפריד בינה לבין גוף המתקן, נשחק מחמת פגעי מזג האוויר והזמן. במצב כזה גם מזגן שהיה שקט בהתחלה יהפוך להיות רעשני במידה ניכרת לאחר זמן מה. הפתרון לבעיה הוא פשוט – החלפת הגומי בחדש.
פתרונות
איכות החיים של התושבים הנחשפים לרעש מטריד ממזגנים נפגעת עקב כך. מעבר לאיסור הקיים בחוק, יש לתת את הדעת שגם הבעלים של המזגן נפגע בעצמו מהמטרד הזה. התוצאות השליליות של היחשפות לרעש לאורך זמן באות לידי ביטוי במספר אופנים ביניהם, פגיעה בבריאות האדם.
לעיתים, מקור הרעש אינו דווקא במזגן עצמו, אלא, נובע כתוצאה של מגע עם המערכות אחרות הקשורות בו. ייתכן גם שמעבר האוויר הוא זה שגורם לעליית הדציבלים למעלה מהמותר. פתחי יציאת האוויר או חיבורים כלשהם שהתרופפו עלולים להרעיש כתוצאה מפעולת המזגן וכך גם גומיות שחוקות האמורות לבודד את הרעידות.
על מנת להימנע מהנזק שרעש המזגנים עלול ליצור, יש להביא לידי כך שהבעיה תטופל במהירות וללא דיחוי. כל פניה למרכז שירות של החברה העוסקת בתחום תניב תוצאה חיובית. טכנאי מוסמך יגיע למקום, יאתר את מקור הבעיה וימצא את הפתרון המתאים להפסקת המטרד. ניתן לפנות גם לטכנאים עצמאיים העובדים באופן פרטי.
בכדי להפסיק מטרד רעש הנובע ממזגנים עדיף, קודם, לפנות לבעלים ולבקש שיעשה לשיפור המצב. אם זה לא עוזר, ניתן לפנות למשרד לאיכות הסביבה ולהציג את הבעיה. במקרים שבהם מדובר בבית עסק או בבנייני משרדים שבהם מותקנים מזגנים מרעישים, אכיפת החוק מוטלת על הרשות המקומית.
ראו גם:
בדיקת רעש סביבתי