כולם מכירים את התופעה של שימוש רב בשקיות ניילון מהסופר, רשתות השיווק ושאר חנויות המזון. לא מעט אנשים מודעים היטב לנזק האקולוגי החמור שטמון באותן שקיות ניילון (או פלסטיק) שנראות תמימות למדי. אותן שקיות הן ברובן הגדול בלתי מתכלות. בכך, הן גורמות לנזק עצום, שנפרט בהמשך.
הבשורות הטובות הן שבקרוב יוגבל מאוד השימוש באותן שקיות ניילון, באמצעות חקיקה. תחילה, אמורים להיעשות צעדי חינוך או הקניית הרגלים באמצעות קביעת עלות מינימלית לכל שקית. בהמשך, כך מקווים, יחליפו שקיות בד את שקיות הפלסטיק הבעייתיות. למרבה הפלא, לא כל הגופים ה"ירוקים" מרוצים והציבור? יש שמרוצים ויש שפחות.
פלסטיק מזיק ומזהם
מוצרי הפלסטיק השונים ובפרט זה אותן שקיות המכונות "שקיות ניילון" נחשבים למוצרים בלתי מתכלים. אלו מוצרים שמיוצרים באופן תעשייתי, מנפט ומחומרים נוספים. אלו אינם חומרים טבעיים ולכן, הטבע לא מסוגל להתמודד עימם על ידי פירוק (שנעשה לרוב באמצעות מיקרו אורגניזמים).
אותן שקיות פלסטיק מגיעות בסופו של דבר לפחי האשפה ולמטמנות במקרה הטוב ולשטחי טבע ולים במקרה הרע. בכך, השקיות התמימות לכאורה הללו יוצרות כמה וכמה בעיות קשות. בין היתר מדובר בזיהום קרקעות וקיטון במאגר הקרקעות – מכיוון שמוצרים בלתי מתכלים מגיעים בסופו של דבר להטמנה, הרי שיש בכך פגיעה במשאבי קרקע יקרים. יתירה מכך, רבות מהשקיות עושות את דרכן באופנים שונים אל הים הפתוח. בכך, הן גורמות לפגיעה אקולוגית ומוות של בעלי חיים ימיים כגון צבים, אלמוגים, וחיות אחרות. כל זאת, בנוסף לפגיעה בנוף המתלווה לשקיות משומשות שמושלכות בחיק הטבע.
גבירותי ורבותי – מהפך!
המהפך הצפוי בנושא של השימוש בשקיות הפלסטיק צפוי להתקיים לאחר עבודה רבה שבוצעה מטעמם של גופים ועמותות שונות, בנוסף למעורבות פרלמנטרית של מספר חברי כנסת. על פי התוכניות הצפויות, יחויבו רשתות הסופרמרקט וחנויות דומות לגבות מהצרכנים כשישים אגורות לכל שקית שיבקשו הלקוחות. המחיר נקבע על פי סקרים שהראו שמרבית הציבור יעדיף שלא לרכוש את השקיות הללו ולהשתמש בשקיות בד.
במקביל למהלך זה יחלקו רשתות השיווק שקיות בד, כחלופה לציבור הצרכנים. שקיות הבד הן כמובן רב פעמיות ולכן הן לא צפויות להזיק לסביבה. זאת, מעבר לעובדה שמדובר על חומר טבעי, שאיננו בלתי מתכלה. המטרה של המהלך היא, יש לומר, להביא להפסקת השימוש בשקיות הפלסטיק הידועות לשמצה. מומחים מספרים שבחלק ממדינות אירופה, למשל, חל איסור מוחלט לספק שקיות פלסטיק בסופרמרקטים. האם יגיע שלב זה גם לארץ? כרגע זאת לא נראית מציאות אפשרית.
הכל טוב? תלוי את מי שואלים
לכאורה, כל מי שאיכות הסביבה חשובה לו אמור להיות שבע רצון מהמעבר הצפוי לשימוש בשקיות בד. בישראל, על פי הנתונים נעשה שימוש במספר עצום של שקיות פלסטיק, כשני מיליארד בכל שנה. על פניו, השינוי הצפוי צריך להתקבל בברכה. עם זאת, יש גם התנגדויות לתוכנית האמורה, ולא מטעם בעלי הסופרמרקטים.
מבחינת בעלי רשתות המזון, צעד זה הוא דווקא חסכוני. הרשתות מוציאות מאות אלפי שקלים ויותר ברכישת שקיות פלסטיק בכל שנה. הציבור הרחב, שהתרגל לשימוש מוגבר באותן שקיות אריזה נוהג לא פעם להשתמש בהן גם לצרכים ביתיים כגון הורדת אשפה. מי שנוהג כך מתרעם על הצעד הצפוי שטמונה בו פגיעה בכיס. ישנן עמותות שבהן טוענים שחלק מהציבור לא יוותר על השקית המוכרת, כך שלמעשה מדובר על מס, בדומה למה שקרה בתחום מיכלי המשקה והפיקדון. יש גם המטילים ספק ברצון של המחוקק לאסור שימוש מוחלט בשקיות. רק ימים יגידו עד כמה יצליח המהלך.