העובדות מראות שמחירי החשמל עלו בשנים האחרונות באופן ניכר. אם מוסיפים לכך את ההיבטים האקולוגיים הכרוכים בשימוש גובר בחשמל, ובכלל זה הידלדלות משאבים חיוניים דוגמת נפט, מבינים מדוע החיסכון צריך להיות מטרה של כולנו.
בשנים האחרונות, כתוצאה מכך, מבחינים בניסיונות רבים לעבור לאמצעים חסכוניים ככל האפשר. תאורה נכנסת לתמונה בנקודה הזו בדיוק.
אנחנו נתייחס כאן לדרכים בהן גם אתם תוכלו לחסוך ככל האפשר בתאורה, נראה את היתרונות שבכך ונסייע לכם לעשות את השינוי הכל כך מתבקש הזה.
הנורות הנחשבות לחסכוניות
נורות ליבון
עבור רבים, המעבר לתאורה חסכונית כלל שינוי משמעותי אחד בבתים שלהם: הראשון הוא הוצאת נורות הליבון מהמשוואה. נורות אלה כוללות חוט המוליך זרם חשמלי, אך נחשבות ל"בזבזניות" ביותר מבחינה אנרגית, עם חימום יתר, שלא נדרש כלל וכלל, של הנורה וסביבתה.
ואכן, לפני מספר שנים הוחלט להפסיק את שיווק נורות הליבון שהספקן גבוה מ-60 וואט, מה שהיווה את הבסיס לכניסתן של נורות חסכוניות יותר לשדה המשחק.
נורות פלורסנט
נורות הפלורסנט (CFL) מהוות מעין פתרון ביניים, שעה שהן חסכוניות יותר מאשר נורות הליבון. נורות אלה מופעלות על ידי חומרים מגוונים, לרבות כספית או גז, כאשר זרם חשמלי גורם להפעלתן. בנוסף, ניתן למחזר נורות אלו ולמנוע פגיעה וזיהום של הסביבה.
עם זאת, החיסרון המשמעותי של נורות הפלורסנט הוא ההתבססות על משאבים חיוניים (גז), או אפילו חומרים הכוללים בתוכם סכנה מסוימת עבור הנחשפים אליהם (כספית).
נורות LED
הסוג השלישי הנפוץ של נורות, הנחשב למעשה לחסכוני ביותר, הוא נורות ה-LED. נורות אלה כוללות בתוכן מוליך תאורה, דרכו עובר הזרם החשמלי עד אשר הוא מפיץ אור. מה שחשוב הוא שהזרם החשמלי הנדרש הוא נמוך, מה שמביא לכך שהנורות הן חסכוניות בעשרות אחוזים.
כמו כן, העובדה שהן מחזיקות מעמד תקופה ארוכה יחסית – הן מבחינת משך הפעולה שלהן והן עקב העובדה שהנורות עשויות מחומרים שאינם שבירים – מונעת את הצורך בתחלופה חוזרת ונשנית שלהן, על כל בזבוז הכספים וזיהום הסביבה שבכך.
מבחינה השוואתית, נורות LED הן חסכוניות פי שניים ביחס לנורות הפלורסנט, ופי עשרה ביחס לנורות הליבון. בפועל, הדבר מתבטא בסכומים נכבדים שבאמצעותנו לחסוך באמצעות המעבר לנורות אלה.
חשוב להדגיש שהמעבר לנורות חסכוניות לא כולל בתוכו שינויים שיש לעשות בבית. את הנורות ניתן "להלביש" על כל בית מנורה קיים, כך שכל שנדרש לעשות הוא לרכוש אותן, בהתאם להספק בו מעוניינים.
ואגב, חשוב להתייחס לכך שתאורת ה-LED נמצאת כיום גם בשורה ארוכה של מכשירי חשמל, שאינם בהכרח משתייכים לעולם התאורה: בין השאר, מדובר כאן על מסכי המחשב או הטלוויזיה, הטלפונים הסלולריים (כולל אלה ה"חכמים") ונגני המוזיקה למיניהם.
ומה עם תאורה טבעית?
אחד הטרנדים המשמעותיים ביותר בעולם הנדל"ן בשנים האחרונות הוא עליית קרנה של הבניה הירוקה. ממש על קצה המזלג, מדובר על גישה רחבה לתכנון ולבניית מבנים באופן שיחסוך במים, בחומרי גלם ובאנרגיה.
עיקרון מרכזי עליו מושתתת הבניה הירוקה, בהמשך לכך, הוא התבססות הולכת וגוברת על תאורה טבעית, שכידוע – אינה עולה לנו כסף.
איך עושים את זה? פשוט מאד: באמצעות תכנון מיטבי של הבניין, כך שיעמוד באופן שיאפשר לו לקלוט את קרני השמש בצורה הטובה ביותר. תכנון הבניין לוקח בחשבון את המאפיינים הטבעיים של כל דירה (למשל, הקומה בה הוא נמצא), אך גם מאפיינים כלליים יותר של האזור.
הבניה מתחשבת בטבלת השמש, שמאפיינת כל אזור ואזור בכדור הארץ, ומתכננים את החלונות ופתחי הבית האחרים כך שהשמש תעבור דרכם במרבית שעות היממה, מבלי שיהיה צורך להתבסס על התאורה המלאכותית.