החורף הישראלי אינו מהקשים ביותר שניתן למצוא על גבי כדור הארץ. ועדיין, כמעט וכל ישראלי נדרש לתת את הדעת על פתרונות לחימום הבית, וזאת לקראת הימים הקרים באמת.
כאשר חושבים על חימום הבית, לא ניתן להוציא מהמשוואה את ההיבט הכלכלי, שעה שההוצאות עבור החימום עלולות להגיע לאלפי שקלים בשנה. אנחנו נתייחס כאן לדרכים הנפוצות לחימום בתים בישראל כיום, וננסה לקבוע עבורכם מהי אפשרות החימום החסכונית ביותר שניתן לבחור בה.
הסקה מבוססת גז
הסוג הראשון של פתרונות חימום נחשב, נכון לעכשיו, ליקר ביותר: המדובר הוא בכל אותם תנורים ומערכות הסקה, אשר מופעלים באמצעות גז, נפט או סולר. נכון, מכשירים אלה מציעים גמישות רבה ביחס לתפעול שלהם – הם אינם סובלים מתקלות חשמל הנובעות מעודף ביקוש – אך תג המחיר שלהם משמעותי.
מה שחשוב יותר הוא שמקדם היעילות במכשירים מהסוג הזה נחשב לנמוך: אם משווים את מכשירי החימום מבוססי הגז למכשירים חשמליים, מקדם היעילות נמוך ב-5-25%. היעילות של מכשירי הסולר נמוכה עוד יותר, שעה שמקדם היעילות שלהם נמוך בעד 45% מזה של המכשירים החשמליים.
מבחינה כספית, המשמעות היא התייקרות של ממש בהוצאות: מכשירים המופעלים בגז נחשבים ליקרים יותר פי חמישה עד שבעה מאשר מזגן. במקרה של נפט, הייקור הוא פי עשרה, בעוד שבסולר – הסוג היקר ביותר – הפערים עלולים להגיע לפי חמישה עשר.
תנור חשמלי
תנורים חשמליים הפכו, במידה לא מבוטלת, להיות בשנים האחרונות נחלתם של הצעירים, כשאוכלוסיה מרכזית המתבססת עליהם היא הסטודנטים משכירי הדירה. לא קשה להבין למה: כאשר משכירים דירה לתקופה של מספר חודשים או שנה, למשל, ברור שאין צורך להוציא אלפי שקלים על רכישת מזגן, שיהיה חסר שימוש, עבור הרוכשים, עם סיום חוזה ההשכרה שלהם.
התנורים החשמליים מאופיינים בעלות רכישה נמוכה, שעה שבסכום של כמה מאות שקלים ניתן לרכוש תנור איכותי, שיעשה את עבודתו נאמנה, ובעלות נוחה יותר מאשר הפתרונות שתוארו מעלה. עם זאת, צריכת החשמל שלהם גבוהה באופן יחסי למזגן, כשהפערים במחיר עלולים להגיע לעד פי ארבעה.
החסכוני ביותר: מזגן
העובדות מראות שכ-80% מהישראלים מעדיפים לחמם ולקרר את הבית שלהם באמצעות מזגן. גם בחברת החשמל יטענו שזהו הפיתרון המומלץ ביותר מבחינה כלכלית. יחד עם זאת, חשוב להתייחס לכך שלא כל מזגן, באשר הוא, אכן יהיה החסכוני ביותר שניתן לצפות לו.
המזגנים הישנים מאופיינים ביעילות אנרגטית נמוכה במיוחד, כך ששימוש ממושך בהם עלול להביא להוצאות מיותרות. זו הסיבה בגינה החליט לאחרונה משרד התשתיות על פרוייקט לאומי רחב היקף, שתכליתו החלפת מזגנים ישנים באלה החדשים והיעילים יותר, במחיר מסובסד ומשתלם לצרכן.
סוגיות מרכזיות נוספות
אבחנה חשובה אחרת, הנוגעת במידה מסוימת לכל אחד מאמצעי החימום, היא ביחס למיקומו של הבית במפה הגיאוגרפית של מדינת ישראל – תנאי אקלים שונים יצריכו אופן שימוש שונה במזגן, כמובן.
הפערים, גם מהבחינה הזו, עשויים להגיע לעשרות אחוזים, כאשר באופן לא מפתיע האיזור ה"חסכוני" ביותר הוא אזור הדרום. מן הצד השני של המשוואה, סביר שמשפחה המתגוררת בצפון ישראל או בירושלים תוציא אלפי שקלים יותר בשנה על חימום.
בנוסף על כך, גם תכנונו המיטבי של הבית צריך להיכנס לתמונה. אחד העקרונות בתורת הבניה הירוקה, שהופכת למקובלת יותר בישראל בשנים האחרונות, הוא בידודו התרמי המיטבי של הבית וניצולן האידיאלי של קרני השמש, מה שמקטין, במידה לא מבוטלת, את הצורך להתבסס על אמצעי החימום שהוזכרו מעלה.