זכוכית היא חומר גלם שימושי מאוד לייצור מגוון מוצרים. כיום, כאשר תחום המיחזור הולך ותופס תאוצה, ניתן להבחין ביתרונותיה הרבים. ניתן למחזר זכוכית פעם אחר פעם וליצור ממנה מוצרים חדשים והיא לא תאבד מאיכותה וטיב המוצרים לא ייפגע.
הזכוכית המשמשת כיום מורכבת מארבעה חומרים עיקריים: אפר, סודה, אבן גיר וחול. עם קיים צורך בשינוי צבע היא תכלול גם תוספי ברזל. עקב כך גם תהליך מיחזורה הוא קל באופן יחסי ודורש פחות אנרגיה. למרות שהטמנתה באדמה אינה פוגעת בה או במקורות המים, קיימת חשיבות גדולה, גם מבחינה אקולוגית, למחזר זכוכית מאחר והיא אינה מתכלה במהרה.
מודעות גדולה מצד הציבור למיחזור זכוכית תביא לכך שכמויות אדירות האמורות להיות מוטמנות באדמה ימוחזרו וישמשו כחומרי גלם ליצירת מוצרים חדשים ואיכותיים.
מדוע חשוב למחזר זכוכית?
כאמור, זכוכית אינה מזהמת את האדמה או את מי התהום. הסיבה לכך נובעת מהעובדה שהיא עשויה מחומרים טבעיים בלבד. מאחר וחומרים אלה, בנוסף על היותם טבעיים, אינם נוטים להתפרק, הנזק שהזכוכית גורמת הוא מזערי עד אפסי מהבחינה הזאת.
אולם, יש להתייחס להיבטים אחרים העומדים מאחורי שיקולי המיחזור. הזכוכית היא חומר שאינו מתכלה. עובדה זו מביאה לכך שהיא מגדילה משמעותית את נפח הפסולת הכללית המוטמנת בקרקע. החומרים מהם היא עשויה 'הולכים לאיבוד' בתוך האדמה בשעה שאפשר לעשות בהם שימוש יעיל וריווחי.
נקודה נוספת הראויה לציון היא כי בעת ייצור זכוכית ממוחזרת, שאינה נופלת באיכותה מזו המקורית, לא נדרשת השקעת אנרגיה רבה כמו בייצור באמצעות התכת חול גולמי. ובנוסף, התהליך כולל זיהום אוויר קטן יותר.
זכוכית ממוחזרת בישראל
במודעות ההולכת וגוברת בנוגע ליתרונות המיחזור לא פסחה גם על מוצרי הזכוכית ולמרות זאת, עיקר העיסוק בנושא סובב סביב בקבוקי זכוכית בעלי פיקדון. מאות טונות של זגוגיות שבורות או מנורות ומוצרים אחרים אינם מוצאים את דרכם למפעלי המיחזור ומושלכים, כפסולת רגילה, לפחי האשפה.
בשעה שניתן לראות עשרות מתקני איסוף מוצרים מסוגים שונים לצרוך מיחזורם, לא נפוצים מתקנים לאיסוף זכוכית על סוגיה השונים. למעט, כמובן, בקבוקים מזכוכית. אך עדיין קיימת פעילות בנושא וזכוכית ממוחזרת גם בישראל בכמויות נכבדות.
תהליך יצירת זכוכית ממוחזרת
בכל רחבי הארץ מפוזרים מתקנים לאיסוף בקבוקי זכוכית השייכים לתאגידים הגדולים. כאשר הם מלאים הם מובלים, באמצעות משאיות, למפעלים. שם הסחורה מחולקת לפי סוג וצבע הזכוכית. לאחר מכן הבקבוקים עוברים ניקוי ייסודי ונגרסים גריסה גסה על ידי מתקן עצום ממדים. הם מופרדים מהתוויות המודבקות עליהם וכן מהפקקים העשויים פח.
החלק הבא בתהליך הוא שלב ההתכה. הבקבוקים מותכים, כל קבוצה על פי צבעה, בתוך מכל גדול המכיל מבערים היוצרים טמפרטורה של למעלה מאלף וחמש מאות מעלות צלזיוס. לאחר מכן, יוצקים את הזכוכית המותכת אל תוך תבניות בעלות הצורה המתאימה לייצור המוצרים המבוקשים.
השלבים הסופיים בתהליך כוללים הרפיית החומר היוצרת עמידות רבה ולבסוף טיפול המונע שריטות. בתום כל השלבים נערכות בדיקות קפדניות ומיון מקיף. מוצרים שאיכותם ירודה חוזרים לראש התהליך והטובים ביותר יוצאים למכירה.
שימושים נוספים לזכוכית ממוחזרת
מחקרים שנעשו בעת האחרונה גילו כי ניתן להשתמש בזכוכית ממוחזרת למגוון גדול של שימושיים בנוסף על אלו הנפוצים כיום. על פי היוזמות החדשות בענף הוצע להשתמש בחומר הגלם המיוצר מהזכוכית הממוחזרת כחומרי מילוי בענף הבנייה או הוספתו לאספלט המשמש לסלילת כבישים ועוד. לאור הדברים ניתן לומר בוודאות כי מיחזור זכוכית כדאי ומשתלם מכל הבחינות.