הפסולת המושלכת לפחי האשפה מגיעה בסופו של דבר לאתרי הטמנה. שם היא נקברת בקרקע וגורמת נזק רב לסביבה. מיחזור הנייר והקרטונים, המהווים כעשרים וחמישה אחוז ממנה, מצמצם באופן ניכר את הכמויות העצומות המגיעות למזבלות.
השימוש החוזר הנעשה בנייר הממוחזר עוזר לשמירה על איכות הסיבה בשל העובדה שתעשיית הנייר משתמשת בעצים על מנת לייצרו. מיחזורו חוסך כריתה של מאות אלפי עצים החיוניים לשמירת האיזון של כדור הארץ.
חשיבות מיחזור הנייר
תעשיית הנייר העולמית משתמשת בעצים לצורך ייצור נייר מכל הסוגים. על פי הערכות למעלה משני מיליארד עצים נכרתים בכל שנה לצורך כך.
לעצים על פני כדור הארץ יש חשיבות גדולה מלבד יופיים והנוי הנלווה להם. הם מסייעים בהפחתת דו תחמוצת הפחמן באטמוספירה. אפקט החממה המפורסם מסתייע רבות בפחמן דו חמצני. כך שהעצים, בעצם, מפחיתים את עוצמת האפקט הנ"ל ועוזרים ליצירת איזון אקולוגי בגלובוס.
בנוסף, האנרגיה הרבה הנדרשת לייצור המקורי של הנייר יכולה להיחסך על ידי ייצורו מחומר גלם ממוחזר. האנרגיה וניצול המשאבים הנדרשים לייצור נייר מקורי גדולה בהרבה מהנדרש לייצור נייר ממוחזר. ההערכה היא כי ההבדל עומד על שיעור שבין שלושים לשבעים אחוזים. מומחים מעריכים כי ייצור נייר דורש כמויות אנרגיה גדולות אף יותר מאלו הנדרשות לצורך ייצור פלדה.
תהליך המיחזור
קיימות בשוק חברות פרטיות העוסקות באיסוף פסולת נייר וקרטונים לצורך מיחזורם. בנוסף למתקני האיסוף המפוזרים ברחבי הארץ, החברות הללו אוספות את הפסולת ממשרדים, בתי דפוס, מפעלים וכדומה.
התכולה שנאספה בכלל היעדים משונעת באמצעות משאיות אל מפעלי המיחזור. שם היא עוברת מיון קפדני במהלכו מופרדת פסולת אחרת הדבוקה לנייר או מעורבת עמו. לאחר מכן שוטפים את הקרטונים והנייר באמצעים כימיקלים במטרה לנקות אותם מסימני הדפוס הטבועים בהם.
שלב הייצור
לאחר שלבי המיון והניקוי נדחסת פסולת הנייר בתוך מכבש ענק והופכת לקוביות שמשקלן למעלה מחצי טון. הן עוברות בצורה כזאת למפעלי הייצור. שם הן מוכנסות לתוך מכל גדול מלא במים ושוהות שם למשך זמן מה עד אשר כל הנייר יהפוך לסיבים.
בסיומו של התהליך (הזרמת המים למכל אינה נפסקת במשך כל הזמן הזה) נוצרת עיסה דביקה המכילה מים שבתוכם אחוז קטן של סיבי נייר. אליה מוסיפים תוספות שונות ליצירת תכונות משופרות יותר וכן חומרי צבע לבן לצורך קבלת נייר בצבע הרצוי.
השלב הבא בייצור הנייר הממוחזר הוא סחיטת המים מהעיסה. לצורך כך מתיזים אותה על רשת גדולה הנעה במהירות וכך נסחטים כל המים העודפים מהסיבים. לאחר ה'סחיטה' ברשת עוברים הסיבים חימום על ידי קיטור להוצאת שרידי המים והלחות שעוד נותרו. כאשר הללו מתאדים לגמרי יוצא ממכונת הייצור נייר ממוחזר- חדש.
חסרונות
ראוי לציין כי בשל המורכבות והבעייתיות הכרוכות בניקוי הנייר וסילוק הפסולת העודפת רוב חומרי הגלם הנוצרים לאחר תהליך המיחזור משמשים בעיקר לשם יצירת נייר עיתונים או קרטונים וכדומה. רק מעט מסוגי הנייר האיכותיים מיוצרים מפסולת ממוחזרת.
בנוסף, במהלך תהליך המיחזור מתפרקים סיבי הנייר ועקב כך איכות המוצר המוגמר נפגמת. ניתן לשפר זאת מעט על ידי ערבוב עם נייר מקורי חדש. גורמים נוספים המורידים את איכות הנייר הממוחזר הם סוגי הדיו השונים שבהם השתמשו כדי לכתוב או להדפיס עליו.
בעת האחרונה נעשים מאמצים לפיתוח טכנולוגיות חדישות אשר באמצעותן ניתן יהיה לשפר את יכולת הפרדת הפסולת הנלווית ואת ניקוי הנייר וכך יהיה אפשר לשפר את איכות הנייר הממוחזר ולייצר ממנו מוצרים איכותיים יותר.