קרטון הוא חומר גלם נפוץ ביותר שנעשה בו שימוש רב בתעשיות רבות וכן במגזר הביתי הפרטי. אנחנו אורזים בקרטונים חבילות ומוצרים שונים, משנעים באמצעותו סחורות ולאחר מכן פשוט משליכים אותו לאשפה כלאחר יד.
לרוע המזל, רבים לא מודעים לעובדה כי הפסולת שמורכבת מקרטון וממוצרי נייר שונים מהווה בישראל עד שלושים אחוז מנפח הפסולת הכוללת ועד עשרים וחמישה אחוז ממשקל הפסולת באופן כללי. בעקבות הנזק הסביבתי הרב החלו גם בישראל שעדיין מדשדשת מאחור בתחום המיחזור יחסית למדינות אירופה פרויקטים כלל ארציים של מיחזור קרטון.
נכון לכתיבת שורות אלו, הפרויקטים השונים לא זוכים לתמיכה ממשלתית רחבה כיוון שעדיין זול יותר מבחינה כספית לשנע את הקרטון ואת הנייר למטמונות האשפה מאשר למחזר אותם. אמנם לכאורה זול יותר לשנע את הפסולת למטמונות האשפה, אך הנזק הסביבתי רב יותר לאין ערוך.
כיצד מתבצע תהליך מיחזור קרטונים?
תהליך מיחזור הקרטונים מתבצע במספר שלבים להלן:
שלב ראשון – שלב האיסוף
השלב הראשון וההכרחי הוא שלב האיסוף. הרוב המוחלט של הקרטונים שמשונעים למפעלי מיחזור הקרטון נאספים ממפעלים תעשייתיים ומאזורי מסחר אבל חלק מהקרטונים נאספים גם מהמגזר הפרטי.
בערים רבות בישראל כבר מוצבים ברחובות מתקנים למיחזור של קרטון ומדי שנה אנחנו עדים ליותר ויותר מתקנים כאלה. בנקודה זו חשוב לציין שבמידה ואתם מעוניינים להשליך למתקנים כאלו פסולת קרטון ביתית, עליכם להקפיד שלא להשליך אליהם מכלי קרטון ששימשו לאריזות של מיץ או חלב כיוון שאריזות אלו מיוצרות בנוסף לקרטון גם מחומרים פלסטיים שא ניתן למחזר אותם בתהליך המחזור של הקרטון.
שלב שני – שלב המיון
השלב השני הוא שלב המיון. שלב זה כמו כל השלבים הבאים בתהליך מתבצעים במפעלי המיחזור. שלב זה כולל פירוק של מוצרי הקרטון לחומרי היסוד שלהם.
מכל מוצרי הקרטון שמגיעים למפעלים מוציאים את הסיכות, את החבלים, את חוטי המתכת ואת כל החומרים שאינם קרטון. מאחר ולא תמיד ניתן להפריד את כל החומרים באופן מושלם, הרי שבתעשיית המיחזור של הקרטון מייצרים מוצרים מסוימים בלבד.
שלב שלישי – שלב הניקיון
השלב השלישי הוא שלב הניקיון. מאחר ומוצרי קרטון רבים מכילים הדפסים שונים, כל מוצרי הקרטון שהגיעו למפעלי המיחזור עוברים שטיפה בכימיקלים שונים שמסירים מהם את חומרי הדפוס והצבע.
שלב רביעי – דחיסה
לאחר שהקרטון עבר מיון ושטיפה, הוא עובר תהליך של דחיסה שבסופו נוצרות קוביות גדולות במשקל של 700 ק"ג שמועברות למפעלים לייצור נייר.
ייצור של קרטון חדש
ממפעלי המיחזור של הקרטון מועברות הקוביות הגדולות והדחוסות למפעלים לייצור נייר וקרטון. במפעלים אלו הקוביות העצומות מוכנסות למכלי ענק שמכילים מים וחומרים כימיים שונים שבהם מתפרקות הקוביות לסיבים ומיוצרת למעשה תערובת של קרטון ומים שמוזרמת למכונות הייצור.
בהתאם למוצר הסופי שאמור להיות מיוצר מהקרטון הממוחזר, מוזרמים לתערובת חומרים שונים שיקנו למוצר הסופי את התכונות הייחודיות לו. כך למשל ניתן לשלב את הקרטון עם כותנה, קש, ניילון ועוד.
את התערבות הנוזלית מתיזים על פני רשת גדולה שנעה במהירות גבוהה על גבי גלגלים שתפקידה לסחוט את כל הנוזלים העודפים מהסיבים ובסופו של דבר נוצרים גיליונות גדולים שמיובשים באמצעות תהליך של חימום.
בשלב הבא הקרטון הממוחזר מועבר דרך מכונות חיתוך מיוחדות שמייצרות מוצרים חדשים בהתאם לצורך ולדרישות של הלקוח ולאחר מכן מועברים המשטחים החדשים למפעלים שבהם ממוקמים מכבשים גדולים שמייצרים סוגים שונים של קרטון כמו קרטון גלי למשל.
שימוש מחדש בקרטון
כדי להקטין את כמות הפסולת בישראל מומלץ בנוסף למחזור של קרטונים, לעשות בהם שימוש מחדש. במידה ואתם עוברים דירה לעתים תכופות, אל לכם לזרוק את הקרטונים לאחר שהגעתם למעונכם החדש. תחת זאת מומלץ תמיד לפרק בעדינות את האריזות, לשטח אותן ולעשות בהן שימוש חוזר בפעם הבאה שתעברו דירה.