בדרך כלל בשפת היומיום כשמדברים על ארונות חשמל, הכוונה היא בעצם ללוחות החשמל שנתונים בתוך הארונות. בשפה המקצועית ארון החשמל הוא בסל הכול המסגרת שבה מותקנים המרכיבים השונים של לוחות החשמל.
ארונות חשמל יכולים להיות קטנים מאוד או גדולים מאוד בהתאם לצורך ובדרך כלל מיוצרים מפוליקרבונט, פיברגלס, עץ, פוליאסטר ופח. כמו כן, בדרך כלל ארונות החשמל מחולקים למספר תאים כאשר בכל תא או בכל קבוצת תאים ישנה מערכת חשמלית אחת שממלאת תפקיד מסוים.
אין כיום מבנה אחד ויחיד שבו נהוג להרכיב לוחות חשמל, אך ישנם לא מעט עקרונות בסיסיים לפיהם בנויים כל לוחות החשמל באשר הם. בדרך כלל, לתוך הארון יתחבר כבל ראשי שיספק את זרם החשמל המרכזי ללוח שיעבור דרך המפסק הראשי ממנו יצאו ההזנות למפסקי משנה ולכלל מערכות הפיקוד.
ממפסקי המשנה יעברו קווי חשמל לצרכנים השונים שמקבלים את ההזנה שלהם מהלוח באופן ישיר או דרך רכיבים מיוחדים שנקראים מהדקים.
אילו רכיבים מותקנים בתוך ארונות חשמל?
בכל ארונות החשמל באשר הם ישנו מפסק ראשי שהתפקיד שלו הוא לאפשר את הניתוק של ההזנה החשמלית ללוח. במקרים מסוימים בדגש על לוחות חשמל גדולים, ישנם מספר מפסקים שמאפשרים ניתוק של המקורות השונים בנפרד.
כמו כן, במידה וארון חשמל אחד מספק חשמל למספר צרכנים, הרי שהוא לרוב יכיל מספר מפסקים קטנים יותר שמטרתם לאפשר ניתוק של כל צרכן בנפרד.
אחת מהמערכות החשובות ביותר שמותקנת בכל ארון חשמל ויהיה זה ארון חשמל של דירה פרטית או ארון חשמל שמספק חשמל למפעל תעשייתי גדול היא מערכת ההגנות. בין רכיבי מערכת ההגנה ניתן למנות למשל מערכת להגנה מפני קצר חשמלי שמורכבת מנתיכים או מפסקים אוטומטים, מערכת להגנה מפני עומס יתר, מערכת הגנה מפני התחשמלויות, מערכת הגנה בפני נחשול מתח, זרם זליגה ועוד.
בנוסף לכל סוגי מערכות ההגנה ישנן מערכות פיקוד ובקרה שמטרתן לאפשר להפעיל באופן אוטומטי סוגים שונים של מערכות חשמל שמחוברות ללוח. הכוונה היא למשל למערכת הפעלה של פנסי רחוב, מערכת בקרה על הנעת מנועים (של מעליות למשל), מערכת להשלת עומסים שמטרתה למנוע קריסה ועוד.
מהי הסכנה בארונות החשמל?
מעניין לגלות שכאשר שואלים אנשים בציבור הרחב לגבי הסכנות האפשריות הטמונות בארונות החשמל הביתיים, לרוב הם משיבים כי הסכנה העיקרית היא סכנת ההתחשמלות. עם זאת, לעתים נדירות בלבד אדם עונה כי הגורם המסוכן ביותר בארונות החשמל הוא אלמנט הקרינה.
חשוב להבין שככל שעוצמת הזרם גבוהה יותר, בהתאמה גדל גם השדה המגנטי. לרוע המזל לא אחת קורה שארון חשמל גדול מותקן בסמיכות לדירות מגורים, בקרבה לגני ילדים ולעתים אפילו ליד השולחן המשרדי שבו עובד אדם במשך שנים מבלי לדעת כי הוא חשוף לקרינה מסוכנת.
חשיפה ממושכת לקרינה שמקורה בארונות חשמל עלולה לגרום לתופעות בריאותיות שליליות ביותר שכוללות בין היתר כאבי ראש, מיגרנות ואפילו העלאת הסיכון לחלות בסרטן. עם זאת, נכון לכתיבת שורות אלה, אין עדיין בנמצא תקן שקובע שת הסף לעוצמת השדה המגנטי שמייצרים ארונות חשמל בישראל. ישנן רק המלצות שונות שמבחינות בין חשיפה ממושכת לבין חשיפה רגעית לשדות מגנטיים.
כיצד ניתן לבדוק האם הקרינה הביתית מסוכנת או לא?
החדשות הטובות הן שכיום בישראל פועלות מספר חברות שמפעילות צוותים מיומנים של בדיקת רמות הקרינה בבתים, במשרדים, במפעלים ובמגוון של בתי עסק. על ידי ציוד מדידה מתקדם ניתן כיום בהחלט למדוד את רמות הקרינה ולהחליט האם מדובר על קרינה מסוכנת או קרינה בטווח הנורמאלי ולפעול בהתאם.