המודעות לנזקי הקרינה האלקטרומגנטית בישראל נמצאת בעלייה מתמדת אך לרוע המזל רבים עדיין לא מודעים לכך כי כל מכשיר חשמלי וכל לוח חשמל ביתי פולטים קרינה מסוכנת שחשיפה ממושכת אליה עלולה לגרום לנזקים משמעותיים לבריאות.
מיגון קרינה הוא תהליך שבו מתקינים ציוד מיוחד על לוחות החשמל ועל מתקנים נוספים שמטרתו למנוע את התפשטות הקרינה. כיום נהוג לבצע מיגון קרינה בגני ילדים, בחדרי שנאים, בארונות ובלוחות חשמל, בתעלות חשמל, בחדרי אל-פסק, בעמדות עבודה שונות ועוד.
כיצד מתבצע התהליך של מיגון קרינה?
השלב הראשון בתהליך של מיגון קרינה כולל מיפוי של השדה המגנטי ובדיקה יסודית שמטרתם לאתר את כל המקורות של השדה המגנטי במבנים בהם ישנו צורך לבצע מיגון קרינה.
לא אחת מתגלה במהלך הבדיקה כי המקור של הקרינה ממוקם למעשה מחוץ למבנה ולא בתוכו ובמקרים מסוימים מתגלה כי למעשה ישנם מקורות רבים שפולטים קרינה שאת כולם יש למגן.
לאחר מכן, עם סיום שלב הבדיקות והמיפוי מתחיל שלב התכנון. בשלב זה מתכננים את אופי המיגון, כלומר את כמות שכבות המיגון הנדרשות, את סוג החומרים מהם יווצר המיגון, את אופן ההתקנה של ציוד המיגון ועוד.
את ההתקנה של ציוד המיגון ניתן לבצע על הקיר שמפריד בין מקום הישיבה של האנשים לבין מקור הקרינה ובמקרים מסוימים הוא מותקן אף על רצפת החדר שמפרידה בין גן הילדים לבין מקור הקרינה המסוכנת.
באופן עקרוני כל מתקני המיגון מיועדים למלא מטרה אחת ויחידה – להוריד את עוצמת השדה המגנטי לרמות נמוכות יותר בהתאם להנחיות של המשרד להגנת הסביבה.
מאילו חומרים מיוצרים מתקני המיגון וכיצד הם פועלים?
כיום ידועים מעט מאוד חומרים פרומגנטיים בטבע שביניהם ניקל, קובלט וברזל. התגובה החזקה של כל המתכות הנ"ל לשדה מגנטי חיצוני היא תוצאה של אפקטים קוונטיים אך התגובה הכוללת מוגבלת מאוד בשל תופעה שנקראת magnetic domains.
אי לכך, על מנת להתגבר על המגבלה הזו, כיום מבוצעים תהליכי עיבוד מסוימים שמטרתם להגביר את התכונות המגנטיות של המתכות שכוללים תהליכי ייצור של חומרים עם מבנה מיוחד או תהליכי עיבוד תרמיים שבסופם נוצרים חומרים פרומגנטיים בעלי יכולת לכידת שדות מגנטית חזקה ביותר.
בסופו של דבר מטרת היצרנים היא לקבל חומר גמיש מאוד וחזק מאוד עם תכונות איזוטרופיות וחשמליות מוצלחות. במקרים מסוימים ישנו צורך אף לייצר חומר או ציוד מסוים בהתאמה אישית בהתאם לדרישות בשטח. רבים לא מודעים לכך שקיר בטון אינו מהווה מכשול לשדה מגנטי וזאת בניגוד לציוד המיגון המודרני שיכול להיות דק מאוד אך אפקטיבי בצורה בלתי רגילה.
החומרים הפרומגנטיים למעשה מושכים בצורה חזקה את הקווים של השדה המגנטי ולא מאפשרים לו להמשיך הלאה. חומרים אלו למעשה סופגים לתוכם את השדה המגנטי וכך תורמים לאיכות הסביבה ולבריאות האנשים או הילדים שנמצאים בקרבה למתקנים החשמליים השונים.
מיגון קרינה בגני ילדים
המודעות לנזקי הקרינה האלקטרומגנטית נמצאת בעלייה בעיקר הודות לסדרת כתבות שפורסמו בשנים האחרונות על רמות הקרינה במספר גני ילדים בישראל. כמו כן, בעשור האחרון פורסמו מספר מאמרים מדעיים שקשרו בין חשיפה ממושכת לקרינה אלקטרומגנטית לבין העלייה בסיכון לחלות בסרטן הדם.
בעקבות כך כיום הורים רבים לילדים מזמינים בודקים מקצועיים שמטרתם היא להפיק דו"ח בנוגע לרמות הקרינה ובהתאם לצורך להמליץ על פתרונות מיגון מתאימים.
במקרים מסוימים המיגון מותקן על ארון החשמל שבגן אך במקרים אחרים ישנו צורך למגן רק קיר אחד בלבד שממוקם מול קו מתח גבוה של חברת החשמל שפולט קרינה מסוכנת לתוך חלל גן הילדים.