בשנת 2006 נחקק "חוק הקרינה הבלתי מיינת" (נכנס לתוקפו בשנת 2007). חוק זה מחייב כל בעלים של מתקן חשמלי לקבל היתר מיוחד מטעם המשרד לאיכות הסביבה שמאפשר לו להפעיל מקור של קרינה בתדר רשת חשמל.
על מנת להגיש את הבקשה לקבלת ההיתר להקמת המתקן הרלוונטי, צריך המבקש לצרף לטופס הבקשה דו"ח שמעריך את רמת החשיפה לשדות חשמליים ומגנטיים ממתקן החשמל. הערכה זו מתבצעת על סמך בדיקות שמתבצעות בשטח ועל סמך חיזוי תיאורטי.
ההיתר להקמת המתקן מאפשר בסופו של דבר קבלת היתר זמני בלבד להפעלת המתקן החשמלי לתקופת ניסיון בת שלושה חודשים וזאת בכפוף לאישורים של הרשויות המקומיות וחברת החשמל.
במהלך התקופה הנ"ל יש לבצע בדיקות קרינה וטיפול נדרש לפי הנהלים הכתובים בחוק שנכתבו על ידי המשרד להגנת הסביבה. מבלי לצרף לבקשת ההיתר דו"ח בדיקה של רמות הקרינה האלקטרומגנטית, שמהווה אימות של עמידות המתקן באותן דרישות של המשרד לאיכות הסביבה, לא ניתן יהיה לקבל את ההיתר בשום פנים ואופן.
כיצד מתבצע התהליך של חיזוי קרינה?
חיזוי קרינה הוא תהליך שמבוצע על מנת לחזות את היקף הקרינה משדות אלקטרומגנטיים שהמקור שלהם הוא שנאים, קווי מתח נמוך או גבוה, תעלות חשמל, פסי צבירה ולוחות חשמל.
בכל המקרים האלו מדובר על שדה חשמלי ושדה מגנטי שהמקור שלהם הוא ברשת החשמל הארצית. התדרים של רשת החשמל הארצית הם תדרים של חמישים הרץ ולכן נהוג לדבר עליהם במונחים של שדה חשמלי ושדה מגנטי ולא במונחים של קרינה אלקטרומגנטית. הסכנה המרכזית לבריאות הציבור במקרים אלו לפיכך היא הסכנה הנשקפת מהחשיפה לשדה המגנטי.
תהליך חיזוי הקרינה מתבצע על ידי פיזיקאים שמתמחים בתחום הקרינה שמחזיקים באישורים מיוחדים לביצוע בדיקות אלו מטעם המשרד להגנת הסביבה. לצורך כך הם עושים שימוש בציוד מתקדם ביותר שמאפשר להנפיק תכניות סימולציה מתקדמות.
מהם שלבי הביצוע של תהליך חיזוי קרינה?
השלב הראשון של תהליך חיזוי קרינה כולל ביצוע של מדידות שטף שדה מגנטי שמבוצעות בשטח על מנת לגלות את מקורות הקרינה טרם תחילת עבודות הבנייה. בשלב זה נפגשים הבודקים עם ראשי הפרויקט, מבצעים את המדידות, מפיקים דו"ח מדידה של השדה המגנטי ומציגים בפני המתכננים של הפרויקט את ממצאי הדו"ח.
לאחר מכן מבצעים הערכה של רמת החשיפה לשדות אלקטרומגנטיים על מנת לקבל את ההיתר הנכסף להקמת המתקן מהמשרד להגנת הסביבה ומהרשות המקומית שבה עתיד להיות מוקם המתקן.
תהליך זה כולל פגישה עם האנשים שאמונים על תכנון הפרויקט לצורך איסוף מידע ועיבוד נתונים של המקורות של הקרינה, בנייה של מודל ממוחשב והרצת סימולציות שמטרתן להעריך את הקרינה שתוקרן סביב מתקני החשמל, הפקת דו"ח שמעריך את רמות החשיפה ופגישה נוספת שבה מציגים הבודקים את ממצאיהם.
בכל מקרה שבו מתגלה חריגה מסוימת מרמות החשיפה המותרות, ישנו צורך לכתוב מפרט מיגון מפני קרינה שכולל את סוג החומר של המיגון, את היקף השטח שלו ועוד.
בדיקות רמות קרינה ביתיות
חשוב להבחין בין בדיקות חיזוי קרינה לבין בדיקות קרינה שמבוצעות במוסדות חינוך, מפעלים, בתים פרטיים ועוד. בדיקות חיזוי קרינה הן בדיקות שמתבצעות בראש ובראשונה כדי לקבל את ההיתר מהמשרד להגנת הסביבה, ואילו בדיקות קרינה הן בדיקות שמתבצעות על מנת לבדוק האם קיימות חריגות קרינה והאם נפלטת קרינה מסוכנת לבריאות ממתקנים קיימים.