נכון לכתיבת שורות אלה קיימות במדינת ישראל יותר מעשרים וארבע אלף אנטנות סלולאריות שפולטות ללא הפסקה קרינה אלקטרומגנטית. חלק מהאנטנות האלו ממוקמות בסמיכות רבה למבני מגורים, חלקן מותקנות בסמיכות לגני ילדים וחלקן מותקנות אף על גגות של מבנים מסוימים.
הסיכון המרכזי לבריאות הוא בחשיפה לקרינה אלקטרומגנטית שנמצאת בתחום ה- RF שנע בין 11 קילו הרץ לשלוש מאות ג'יגה הרץ. בתחום זה לא נמצאות רק רשתות סלולאריות אלא גם שידורים שונים אחרים כמו למשל שידורי הטלוויזיה, הרדיו, המכ"מים, הלוויינים ועוד.
את ההמלצות המקובלות כיום לתקן הבינלאומי קבעה ועדה בינלאומית מיוחדת שנקראת ICNIRP בשנת 1998 בהסתמך על מגוון רחב מאוד של מחקרים רפואיים. על סמך הממצאים שעלו ממחקרים רבים שנעשו בתחום הקרינה והשפעותיה על הרקמות האנושיות נקבעו ערכי סף לרמות קרינה כדי למנוע את הנזקים הבריאותיים האפשריים כתוצאה מחשיפה לקרינה. רמות הסף המדוברות תלויות בתדירות של הקרינה ונקראות רמות סף בריאותי.
עבור שידור סלולארי ישנן רמות סף שונות בהתאם לדור הסלולארי. כך למשל ישנן רמות סף מסוימות לשידורי הדור השלישי, אחרות לשידורי הדור הראשון וכן הלאה. הרמה המחמירה ביותר נקבעה עבור שידורי הדור הראשון שעומדת כיום על 440 מיקרו וואט לסנטימטר רבוע. עם זאת, במדינת ישראל קבע המשרד להגנת סביבה כי יש להחמיר במידת האפשר ולכן קבע שסף החשיפה לקרינה יהיה עשרה אחוז מערך זה למשך ארבע שעות.
כיצד ניתן לבדוק את רמות הקרינה במקום המגורים?
בעקבות העלייה הניכרת במודעות לנזקי הקרינה הסלולארית, הורים מודאגים רבים ביקשו בשנים האחרונות לבדוק מה היא רמת הקרינה בגן הילדים אליו הם שולחים את ילדיהם וכמובן שגם דיירים רבים ביקשו לגלות מה היא רמת הקרינה במקום מגוריהם.
בדיקה של רמות הקרינה מבוצעת כיום בישראל על ידי מספר חברות פרטיות שמעסיקות צוותים של בודקים מקצועיים שמחזיקים בציוד בדיקה מתקדם.
כאשר מזמינים חברה לביצוע בדיקות של רמות קרינה מרשתות סלולאריות, מומלץ תמיד לוודא כי מדובר על בודקים שמחזיקים ברישיון מיוחד מטעם המשרד להגנת הסביבה שמסמיך אותם לבצע בדיקות מסוג זה.
מה ניתן לעשות במקרים בהם מתגלה כי רמות הקרינה חורגות מהמותר?
במידה ומתגלה בדו"ח הסופי שמספקת החברה שבדקה את רמות הקרינה הסלולרית כי רמות הקרינה עוברות את המותר על פי חוק, ניתן להגיש את הממצאים לחברה הסלולרית שברשותה האנטנות שפולטות את הקרינה וכן להגיש במקביל את הנתונים למשרד להגנת הסביבה. מעבר לכך, ניתן לבצע התקנה של מיגון מפני קרינה סלולרית על ידי חברות המתמחות בכך.
נזקי הקרינה הסלולרית – לא רק אנטנות סלולריות
רבים לא מודעים לכך אבל נזקי הקרינה הסלולרית לא מתרחשים באופן בלעדי כתוצאה מהקרינה הנפלטת מהאנטנות הסלולריות. למעשה כיום ידוע כי הטלפונים עצמם מהווים מקור לקרינה.
הטלפונים הסלולריים מהווים תחנות שידור קטנות לכל דבר ועניין. במהלך השיחה הטלפון הסלולרי פולט קרינה מסוכנת ופולט שדה מגנטי כמו כל מכשיר חשמלי אחר. ההבדל הוא שאת מכשירי החשמל האחרים אנחנו לא נוהגים להצמיד לאוזן שלנו בסמיכות כל כך גדולה למוח.
האנרגיה שפולט המכשיר הסלולרי יכולה להתחזק ולהתעצם במיוחד במקרים בהם אדם מרכיב משקפיים וכן במקרים בהם לדובר יש סתימות בשיניים או כל רכיב מתכת באזור החלק העליון של הגוף לרבות חוטי מתכת בחזייה, פלטינה בגולגולת, קשת לשיער, גשר בשיניים ועוד.
כמו כן, כיום ידוע שדיבור במכשיר סלולרי בתוך רכב מגבירה מאוד את עצמת הקרינה כיוון שבתוך רכב סגור הקרינה כלואה בתוך הרכב ולפיכך עצמתה גדולה יותר. בהתאם לזאת, מומלץ להימנע ככל האפשר מדיבור בטלפון הסלולרי מבלי להשתמש באוזנייה וכן להימנע מנשיאה של המכשיר הסלולרי בכיס המכנסיים.
ראו גם: