"ישראל מתייבשת", מכריזים התשדירים שנה אחרי שנה, "ואין לנו מים לבזבז". ואכן, מצבו של משק המים הישראלי רחוק מלהיות מושלם, כשהחורף השחון האחרון רק הפך את התמונה למורכבת יותר.
יש לכך לא מעט סיבות, כמובן, המביאות למצב הלא מעודד הבא: כמות המים המבוזבזת בישראל גדולה מעשרות מונים מזו המתווספת למשק המים שבה מדי שנה. אם ניכנס לעובי הקורה, הרי שמדי שנה "מאבדים", בדרך זו, 170 מיליון מ"ק.
אז מה עושים? פשוט מאד: חוסכים במים. כפי שתראו מיד, נעשות כיום לא מעט פעולות ברמה הלאומית, אם כי תפקידכם, ה"אזרחים הקטנים", משמעותי לא פחות.
הפעולות שעושה המדינה
מאז ומתמיד, ובעיקר בשנים האחרונות, נושא החסכון במים מהווה חלק בלתי נפרד בסדר יומן של ממשלות ישראל. ואכן, למעבר להגברת המודעות של האזרחים, נעשות לא מעט פעולות ברמה הלאומית.
הראשונה שבהן היא ייצור מים נוספים, וזאת על ידי מתקני ההתפלה הפועלים כיום בישראל. התכלית שלהם היא להוציא את המלחים ממי הים, ובכך להפוך אותם למתוקים ולשמישים, אפילו לשתייה. המים הנצרכים באילת, למשל, הם מים שעברו התפלה.
בישראל, נעשה כיום דגש לא מבוטל על מיחזור מים. בחקלאות ובמוסדות ציבוריים, בעידודה של הממשלה, נעשה מיחזור של מים אפורים או מים שחורים, שיכולים בהחלט לשמש לצרכים דוגמת השקייה או הדחת אסלות. הדבר נעשה במגוון שיטות, לרבות במתקני טיהור השפכים הפזורים בישראל.
פעולות משמעותיות נוספות התרחשו בשנים האחרונות. ב-2009, שנה בה הכינרת התקרבה לשיאים שליליים לא מחמיאים, הוחלט על הטלת "היטל צריכת מים עודפת", כלומר, הטלת קנס בגובה של 20 ש"ח לכל מ"ק מים החורג מהרמה הממוצעת במגזר הביתי. שנה לאחר מכן, יצאה רשות המים במבצע להפצתם של חסכמים בברזים בישראל, אותם כלים שיכולים לחסוך עשרות אחוזים בבזבוז המים.
הפעולות שאתם יכולים לעשות
יחד עם כל המאמצים הנעשים מעל לראשו של האזרח הישראלי הממוצע, גם הוא יכול וצריך להצטרף למאבק. הנחת היסוד היא שכל אדם יכול לחסוך מים אם רק יעניק לכך את תשומת הלב הנדרשת.
זה מתחיל מהמקלחות: למרות שזה יכול להיות מהנה מאד לעשות מקלחת ארוכה של מים חמים בתקופת החורף, חשוב להקפיד על רחצה קצרה, בת לא יותר מאשר מספר דקות.
בנוסף על כך, חשוב לסגור את המים כאשר לא זקוקים להם באמת. בין אם המדובר הוא ברחצת השיער, בצחצוח השיניים, בגילוח או בסיבון הכלים, ישראלים רבים נוהגים להשאיר את המים פתוחים, ללא סיבה, משך כל הפעולה. זהו חסכון מיותר במלוא מובן המילה.
הדגש שמעניקים אזרחי ישראל חייב להתייחס גם לכל אותן בעיות בצנרת הביתית, שמביאות לבזבוז עצום ומיותר של מים. ברזים מטפטפים, לראיה, עלולים להביא לבזבוז של לא פחות מאשר כ-60 ליטר מים מדי יום. על אותו עיקרון, חשוב לתקן נזילות או פיצוצים בצנרת הבית, ומוקדם ככל האפשר.
ומה באשר לאמצעים שהוזכרו מעלה? ובכן, בהחלט מומלץ להשתמש גם בהם. התקנת חסכמים, הניתנת כיום במחיר שווה לכל נפש, יכולה לחסוך מאות, אם לא אלפי, שקלים בשנה, וכמויות גדולות של מים: שימוש בחסכם עם תו כחול, בכל אחד מברזי המים, יביא לחסכון של כשליש בצריכת המים.
אפשרות אחרת, הנפוצה בעיקר בקרב בעלי הבתים הפרטיים, היא לרכוש מערכות למיחזור ולטיהור מים, או אפילו מערכות לאיסוף מי גשם, ולהגביר באמצעותן את כמות המים שניתן לעשות בהם שימוש חוזר.
גם אמצעים מאולתרים יותר יכולים לחולל שינוי חיובי: למשל, מים מטפטפים מצנרות ניקוז מערכות מיזוג האוויר יכולים בהחלט לשמש להשקייה של עציצים, אדניות או אפילו גינות.